Tresors

Us proposem una selecció d’objectes i documents destacats pel seu interès històric, la seva raresa o el seu valor estètic. Us poden donar una idea general del contingut dels fons del museu. Però no oblideu que, darrera d’aquest menú, n’hi ha molt més, milers d’artefactes i documents que podeu conèixer utilitzant el nostre cercador i altres recursos.

Les col·leccions del Museu Marítim són molt riques i variades. Hi podeu trobar des d’un vaixell que encara navega fins a un segell de correus, des d’una màquina de vapor fins a un pergamí del segle XIV. Hi podeu trobar patrimoni moble (pintura, escultura, instruments de navegació, models d’embarcacions), en destaquem les més de 50 embarcacions històriques que representen el món de la navegació, la pesca o l’esport. Algunes d’elles naveguen i participen en tot tipus d’activitats. També formen part de les col·leccions els fons de cartografia, de fotografia i l’arxiu històric documental.

Us convidem a fer un passeig per algunes de les peces clau dels fons del museu, agrupades en dotze categories per facilitar-vos la navegació.

Model de navili de 80 canons

Models de vaixell

Model de drassana (maqueta utilitzada com a prototip per a la construcció d’un vaixell real) construït a l’Arsenal de l’Havana, a Cuba, cap al 1740.  En una època en què els vaixells no es feien amb plànols, les drassanes solien tenir uns models tridimensionals que servien de referència per a la construcció dels vaixells a mida natural. En aquest cas, probablement va servir de guia per a la construcció dels navilis San Carlos, San Luís i San Fernando, avarats entre 1765 i 1767 a l’Havana.

Aquest model va tornar de L’Havana a la Península, als arsenals de Cartagena i de Ferrol. El 1808, un oficial de l’exèrcit napoleònic se’l va endur a França i més tard, durant la Primera Guerra Mundial, el model va anar a parar als Estats Units. Se’l va perdre la pista fins que l’any 1985, el New Bedford Whaling Museum el va recuperar i en va fer donació al Museu Marítim de Barcelona.