Tresors

Us proposem una selecció d’objectes i documents destacats pel seu interès històric, la seva raresa o el seu valor estètic. Us poden donar una idea general del contingut dels fons del museu. Però no oblideu que, darrera d’aquest menú, n’hi ha molt més, milers d’artefactes i documents que podeu conèixer utilitzant el nostre cercador i altres recursos.

Les col·leccions del Museu Marítim són molt riques i variades. Hi podeu trobar des d’un vaixell que encara navega fins a un segell de correus, des d’una màquina de vapor fins a un pergamí del segle XIV. Hi podeu trobar patrimoni moble (pintura, escultura, instruments de navegació, models d’embarcacions), en destaquem les més de 50 embarcacions històriques que representen el món de la navegació, la pesca o l’esport. Algunes d’elles naveguen i participen en tot tipus d’activitats. També formen part de les col·leccions els fons de cartografia, de fotografia i l’arxiu històric documental.

Us convidem a fer un passeig per algunes de les peces clau dels fons del museu, agrupades en dotze categories per facilitar-vos la navegació.

Model de la Galera Reial

Models de vaixell

Model realitzat per Josep Carreras al taller del Museu Marítim de Barcelona per servir de referència per a la reconstrucció a escala natural de la Galera Real, que va ser construïda originalment a les Drassanes Reials de Barcelona el 1568, per tal de formar part d’una gran flota que s’havia d’enfrontar als otomans. El 15 de gener de 1568, el virrei de Catalunya va rebre l’ordre que a Barcelona “se hiciera edificar esta galera Real, de la mejor madera que por esas partes se hallase, por ser el pino de Cataluña el mejor leñamen que en Ásia, África y Europa se halla”. La decoració, feta amb iconografia clàssica molt típica del Renaixement, es va realitzar a Sevilla.

Finalment, la Galera Reial, que acollia en Joan d’Àustria com a comandant suprem, va ser el vaixell insígnia de la Lliga Santa que va vèncer els otomans a Lepant, a la costa grega, el 7 d’octubre de 1571. L’any 1971, amb motiu del IV Centenari de la batalla, el Museu Marítim de Barcelona va organitzar una exposició on es va presentar al públic una reconstrucció a escala real de la galera, recreada a partir del projecte liderat per qui dirigia el museu, Martínez-Hidalgo.