Tresors

Us proposem una selecció d’objectes i documents destacats pel seu interès històric, la seva raresa o el seu valor estètic. Us poden donar una idea general del contingut dels fons del museu. Però no oblideu que, darrera d’aquest menú, n’hi ha molt més, milers d’artefactes i documents que podeu conèixer utilitzant el nostre cercador i altres recursos.

Les col·leccions del Museu Marítim són molt riques i variades. Hi podeu trobar des d’un vaixell que encara navega fins a un segell de correus, des d’una màquina de vapor fins a un pergamí del segle XIV. Hi podeu trobar patrimoni moble (pintura, escultura, instruments de navegació, models d’embarcacions), en destaquem les més de 50 embarcacions històriques que representen el món de la navegació, la pesca o l’esport. Algunes d’elles naveguen i participen en tot tipus d’activitats. També formen part de les col·leccions els fons de cartografia, de fotografia i l’arxiu històric documental.

Us convidem a fer un passeig per algunes de les peces clau dels fons del museu, agrupades en dotze categories per facilitar-vos la navegació.

Plànol de les Reials Drassanes de Barcelona

Documents

Plànol de mitjans del segle XVIII, potser de 1746, quan l’edifici de les Drassanes va deixar de ser fàbrica de construcció de galeres per dedicar-se a mestrança d’artilleria. A la part superior hi ha el perfil en alçat de la façana principal i a la part dreta, perfil en alçat d’una nau. La major part del document l’ocupa la planta de l’edifici de l’arsenal, les naus medievals i modernes, i també les dites de la Generalitat. Al peu, conté escala i una llegenda.

És un document molt interessant no només perquè no tenim moltes representacions de l’edifici en aquesta cronologia, sinó perquè mostra el canvi d’ús del conjunt. El plànol assenyala clarament allò que forma part del passat: l’antic arsenal de galeres i totes aquelles instal·lacions que bolquen cap a un ús militar no naval, vinculat especialment a l’artilleria. Al final, conté una inscripció gairebé illegible que resulta molt difícil d’interpretar: “Explicazion/… / Nota Que lo marcado de color azul es la parte de Atarazanas del primitivo destino, para efectos de Artilleria, y lo marcado de encarnado es la parte de Atarazanas q. estava definida para la fabrica de Galeras qº ny se ha destinº de orn. de S.M. expresª. en carta del Exmº Sor. Marqs. de La Ensenada de fca. de 24 Xre de 1746 para repuestos de efectos de Artillª. [Barnª] 23 [y Abril del [] Juan –[…..].”