Tresors

Us proposem una selecció d’objectes i documents destacats pel seu interès històric, la seva raresa o el seu valor estètic. Us poden donar una idea general del contingut dels fons del museu. Però no oblideu que, darrera d’aquest menú, n’hi ha molt més, milers d’artefactes i documents que podeu conèixer utilitzant el nostre cercador i altres recursos.

Les col·leccions del Museu Marítim són molt riques i variades. Hi podeu trobar des d’un vaixell que encara navega fins a un segell de correus, des d’una màquina de vapor fins a un pergamí del segle XIV. Hi podeu trobar patrimoni moble (pintura, escultura, instruments de navegació, models d’embarcacions), en destaquem les més de 50 embarcacions històriques que representen el món de la navegació, la pesca o l’esport. Algunes d’elles naveguen i participen en tot tipus d’activitats. També formen part de les col·leccions els fons de cartografia, de fotografia i l’arxiu històric documental.

Us convidem a fer un passeig per algunes de les peces clau dels fons del museu, agrupades en dotze categories per facilitar-vos la navegació.

Carta portulana de la Mediterrània Occidental i central (Bartomeu Olives)

Cartografia

Carta nàutica sobre pergamí acolorit, feta a Mallorca l’any 1538 per Bartomeu Olives. Bartomeu i el seu germà Jaume fundaren una dinastia de cartògrafs mallorquins que desenvoluparen llur activitat entre 1538 i 1588, a les ciutats de Messina, Venècia i Palerm.

La carta abasta la conca mediterrània occidental i central fins a Creta, les costes atlàntiques de la península Ibèrica fins a Finisterre i el litoral del nord d’Àfrica. Al coll del pergamí, situat vers l’oest, apareix dibuixada la figura de sant Nicolau.