Premis

Fa més de 15 anys el Museu Marítim de Barcelona convoca diferents beques i premis amb l’objectiu de fomentar la recerca en el camp de la història i la cultura marítimes. Actualment el Museu convoca anualment dos premis de recerca: el Premi Antoni de Capmany i el Premi Josep Ricart i Giralt.

Premi de recerca Ricart i Giralt

patrimoni historia maritima

Arxiu fotogràfic de l'MMB

El premi de recerca Ricart i Giralt va començar la seva singladura l’any 2000 amb l’objectiu d’estimular les investigacions en el camp de les ciències socials relacionades amb el patrimoni i la cultura marítimes en l’àmbit de la costa catalana. Va ser batejat amb el nom de Josep Ricart i Giralt, capità de la marina mercant, escriptor i director de l’Escola de Nàutica de Barcelona. Des de la novena edició es convoca conjuntament amb l’Institut Ramon Muntaner. Aquesta associació ha donat una nova empenta al premi aconseguint una major difusió i millors lligams amb la recerca local que es produeix al nostre territori. És un premi anual, dotat amb 6.000 €, que es concedeix a un projecte de recerca a desenvolupar al llarg d’un any. Els projectes són valorats per un Jurat format per un representant de l’IRMU, un representant del Museu Marítim de Barcelona,  i dues persones més de reconegut prestigi en el camp de la cultura marítima, escollides a proposta de cadascuna de les institucions convocants.

Convocatòria

Premi Antoni de Capmany

El Premi Antoni de Capmany  té com a finalitat d’estimular projectes d’investigació en el camp de les ciències socials relacionades amb el patrimoni i la cultura marítimes, premiant treballs de Màster presentats en la Universitat de Barcelona El convoca el Museu Marítim de Barcelona, en el marc de l’Observatori Permanent d’Història i Cultura Marítima de la Mediterrània. La convocatòria està oberta a treballs individuals de final de Màster defensats en els últims dos cursos acadèmics a la Universitat de Barcelona. La temàtica haurà d’estar relacionada necessàriament amb la cultura marítima des del punt de vista de les ciències socials (història, biografia, etnologia, sociologia, economia, dret, història de l’art, arqueologia, geografia, etc.). El premi, està dotat amb 3.000 €, amb la possibilitat, si el jurat o considera adient, d’un accèssit de 1.500 €. El Jurat, format per cinc persones, dues del Museu Marítim, dues de la UB i una altra persona independent, valoraren l’interès científic, la metodologia i la innovació o de l’ interès general del treball.

Convocatòria
patrimoni història marítima

Arxiu fotogràfic de l'MMB