Museu i Escola

Programa pedagògic

Pere de Prada

El programa d’activitats pedagògiques de l’MMB té com a objectiu donar a conèixer el nostre patrimoni amb la mirada sempre posada en la mar i la navegació. El nostre país és conseqüència directa de la seva relació amb la Mediterrània, una mar que ha determinat el nostre clima, el paisatge, l’economia, que ha estat la porta d’arribada i sortida de mercaderies, de persones, d’idees, que ha influït en la nostra manera de fer i de ser… una mar que ha marcat la nostra història i ens ha determinat el caràcter.

La cultura marítima és un eix transversal que pot incidir en tots els nivells de l’ensenyament obligatori i que, per tant, es pot relacionar, d’una manera o d’una altra, amb gairebé tots els dissenys curriculars dels diferents cicles educatius, la qual cosa la converteix en una eina ideal per a l’aprenentatge competencial.

Activitats per a centres educatius

La nostra oferta educativa s’adapta als diferents nivells educatius i es desenvolupa amb activitats de diferents tipologies:

Activitats a les exposicions: el Museu compta amb un programa d’activitats pedagògiques que complementen el currículum escolar i permeten treballar la cultura i el patrimoni marítim de forma transversal, ja sigui a través dels elements expositius del Museu o bé apropant l’alumnat a l’entorn marítim i portuari de Barcelona.

Activitats al planetari: el Museu disposa d’un planetari inflable, dins del qual es poden reproduir imatges del món físic, del cel o del fons del mar, i on es poden desenvolupar espectaculars programes vinculats a la geografia física, la història, l’astronomia, l’ecologia, la biologia, etc.

Activitats a les embarcacions: disposem d’una flota d’embarcacions històriques que permeten mostrar com eren els antics velers de pesca, d’esbarjo o comercials del nostre país, amb les quals es pot navegar i descobrir el port de Barcelona o fins i tot, solcar les aigües d’alta mar.

Itineraris: l’entorn del Museu Marítim permet abordar diferents temes. Amb la nostra proposta d’itineraris i recorreguts a peu, podreu conèixer la petjada que l’activitat portuària i marítima ha deixat en la construcció de la ciutat de Barcelona.

Flota MMB

Pere de Prada i Arana

Projectes de llarga durada

projecte pedagògic MMB

Pere de Prada i Arana

A més del programa d’activitats pedagògiques, des del Museu Marítim de Barcelona desenvolupem o participem en diversos projectes de llarga durada de diferents tipologies, que es desenvolupen en col·laboració amb entitats i centres de formació reglada. Des del museu estem oberts a estudiar qualsevol proposta d’aquest tipus que escoles i instituts vulguin dur a terme.

PROJECTE GRUMET ÈXIT
Hissar veles, identificar les parts del vaixell, participar de la vida a bord, investigar l’estat ambiental del mar, treballar en equip… Alumnes de secundària aprenen conceptes relacionats amb el currículum escolar però aplicats a un context real, ja que s’integren en les feines diàries i col·laboren colze a colze amb la tripulació d’una de les nostres embarcacions.

Llegir més

OBSERVADORS DEL MAR- MICROPLASTICS WATCHERS
Proposta de ciència ciutadana en la qual els alumnes es transformen en científics, amb l’objectiu d’analitzar la sorra de la platja i recollir dades sobre la presència de microplàstics i macroplàstics. Els centres participants formen part d’una xarxa d’estacions de mostreig repartides per tot Europa i comparteixen  les seves dades amb els científics que estudien la presència de microplàstics a les platges del continent.

Llegir més

APADRINA EL TEU EQUIPAMENT
Projecte que té l’objectiu de convertir els grans equipaments i institucions culturals del Raval en un referent i un recurs pedagògic per als centres educatius del barri. Els centres i els equipaments treballen conjuntament per elaborar propostes de treball de llarga durada.

Llegir més

VENDÉE GLOBE 2020: SEGUIMENT D’UNA VOLTA AL MÓN A VELA
El Museu Marítim i la Fundació per la Navegació Oceànica impulsen un programa educatiu en el marc de la regata oceànica Vendée Globe 2020. Fer una volta al món a vela sense escales i en solitari és tot un repte i suposa una gran oportunitat per motivar l’aprenentatge.

Llegir més

Recursos educatius

programa pedagògic MMB

Pere de Prada i Arana

L’MMB vol recolzar la tasca educativa de mestres i professorat oferint suport i assessorament a  docents que desitgin aprofundir en les línies de treball que desenvolupa el nostre Museu. D’altra banda, disposem d’un conjunt de maletes pedagògiques que permeten treballar la cultura i el patrimoni marítim a l’aula.

ASSESSORAMENT PER A DOCENTS
El personal docent que vulgui aprofundir en aspectes relacionats amb la temàtica del Museu pot demanar el suport del nostre equip educatiu, ja sigui per preparar la visita o per treballar temes relacionats.

CAIXES DIDÀCTIQUES
L’MMB disposa d’un servei de préstec gratuït de maletes destinades a centres de formació reglada i que tenen com a objectiu fomentar el treball sobre la cultura marítima més enllà del Museu.

Investiguem el plàncton