Museu i Educació

Programa pedagògic

Pere de Prada

El programa d’activitats pedagògiques de l’MMB té com a objectiu donar a conèixer el nostre patrimoni amb la mirada sempre posada en la mar i la navegació. El nostre país és conseqüència directa de la seva relació amb la Mediterrània, una mar que ha determinat el nostre clima, el paisatge, l’economia, que ha estat la porta d’arribada i sortida de mercaderies, de persones, d’idees, que ha influït en la nostra manera de fer i de ser… una mar que ha marcat la nostra història i ens ha determinat el caràcter.

La cultura marítima és un eix transversal que pot incidir en tots els nivells de l’ensenyament obligatori i que, per tant, es pot relacionar, d’una manera o d’una altra, amb gairebé tots els dissenys curriculars dels diferents cicles educatius, la qual cosa la converteix en una eina ideal per a l’aprenentatge competencial.

Activitats per a centres educatius

La nostra oferta educativa s’adapta als diferents nivells educatius i es desenvolupa amb activitats de diferents tipologies:

Activitats a les exposicions: el Museu compta amb un programa d’activitats pedagògiques que complementen el currículum escolar i permeten treballar la cultura i el patrimoni marítim de forma transversal, ja sigui a través dels elements expositius del Museu o bé apropant l’alumnat a l’entorn marítim i portuari de Barcelona.

Activitats al planetari: el Museu disposa d’un planetari inflable, dins del qual es poden reproduir imatges del món físic, del cel o del fons del mar, i on es poden desenvolupar espectaculars programes vinculats a la geografia física, la història, l’astronomia, l’ecologia, la biologia, etc.

Activitats a les embarcacions: disposem d’una flota d’embarcacions històriques que permeten mostrar com eren els antics velers de pesca, d’esbarjo o comercials del nostre país, amb les quals es pot navegar i descobrir el port de Barcelona o fins i tot, solcar les aigües d’alta mar.

Itineraris: l’entorn del Museu Marítim permet abordar diferents temes. Amb la nostra proposta d’itineraris i recorreguts a peu, podreu conèixer la petjada que l’activitat portuària i marítima ha deixat en la construcció de la ciutat de Barcelona.

Flota MMB

Pere de Prada i Arana

Projectes de llarga durada

projecte pedagògic MMB

Pere de Prada i Arana

A més del programa d’activitats pedagògiques, des de l’MMB desenvolupem o participem en diversos projectes de llarga durada de diferents tipologies, que es desenvolupen en col·laboració amb entitats i centres de formació reglada. Des del museu estem oberts a estudiar qualsevol proposta d’aquest tipus que escoles i instituts vulguin dur a terme.

PROJECTE GRUMET ÈXIT
Hissar veles, identificar les parts del vaixell, participar de la vida a bord, investigar l’estat ambiental del mar, treballar en equip… Alumnes de secundària aprenen conceptes relacionats amb el currículum escolar però aplicats a un context real, ja que s’integren en les feines diàries i col·laboren colze a colze amb la tripulació d’una de les nostres embarcacions.

Llegir més

OBSERVADORS DE LA PLATJA
Proposta de ciència ciutadana en la qual els alumnes es transformen en científics, amb l’objectiu d’analitzar la sorra de la platja i recollir dades sobre la presència de microplàstics i macroplàstics. Els centres participants formen part d’una xarxa d’estacions de mostreig repartides per tot Europa i comparteixen  les seves dades amb els científics que estudien la presència de microplàstics a les platges del continent.

Llegir més

APADRINA EL TEU EQUIPAMENT
Projecte que té l’objectiu de convertir els grans equipaments i institucions culturals del Raval en un referent i un recurs pedagògic per als centres educatius del barri. Els centres i els equipaments treballen conjuntament per elaborar propostes de treball de llarga durada.

Llegir més

Recursos educatius

programa pedagògic MMB

Pere de Prada i Arana

L’MMB vol recolzar la tasca educativa de mestres i professorat oferint suport i assessorament a  docents que desitgin aprofundir en les línies de treball que desenvolupa el nostre Museu. D’altra banda, disposem d’un conjunt de maletes pedagògiques que permeten treballar la cultura i el patrimoni marítim a l’aula.

ASSESSORAMENT PER A DOCENTS
El personal docent que vulgui aprofundir en aspectes relacionats amb la temàtica del Museu pot demanar el suport del nostre equip educatiu, ja sigui per preparar la visita o per treballar temes relacionats.

CAIXES DIDÀCTIQUES
L’MMB disposa d’un servei de préstec gratuït de maletes destinades a centres de formació reglada i que tenen com a objectiu fomentar el treball sobre la cultura marítima més enllà del Museu.

Investiguem el plàncton