Tresors

Us proposem una selecció d’objectes i documents destacats pel seu interès històric, la seva raresa o el seu valor estètic. Us poden donar una idea general del contingut dels fons del museu. Però no oblideu que, darrera d’aquest menú, n’hi ha molt més, milers d’artefactes i documents que podeu conèixer utilitzant el nostre cercador i altres recursos.

Les col·leccions del Museu Marítim són molt riques i variades. Hi podeu trobar des d’un vaixell que encara navega fins a un segell de correus, des d’una màquina de vapor fins a un pergamí del segle XIV. Hi podeu trobar patrimoni moble (pintura, escultura, instruments de navegació, models d’embarcacions), en destaquem les més de 50 embarcacions històriques que representen el món de la navegació, la pesca o l’esport. Algunes d’elles naveguen i participen en tot tipus d’activitats. També formen part de les col·leccions els fons de cartografia, de fotografia i l’arxiu històric documental.

Us convidem a fer un passeig per algunes de les peces clau dels fons del museu, agrupades en dotze categories per facilitar-vos la navegació.

Gravat dels preparatius de la gran Armada contra Anglaterra

Gravats i litografies

Gravat litogràfic de l’any 1588, que mostra una vista des del mar del port de Lisboa, amb la muralla a l’esquerra i la torre de Belém, de planta quadrada i amb la bandera portuguesa ondejant a la part superior. Al fons veiem la ciutat, sobre el mar, diverses embarcacions, galeres i galions amb banderes vermelles i, en primer terme, algunes embarcacions més petites i un barril fent de boia. Porta la següent llegenda: “Reunida en Lisboa la soberbia Armada Española que se llamó Invencible, sale de aquel puerto contra Inglaterra, al mando del Duque de Medinasidonia, á fines de mayo de 1588.”

Entre el 28 i el 30 de maig de 1588 sortia de Lisboa la flota de l’Armada Invencible per a la conquesta d’Anglaterra sota el comandament d’Alonso Pérez de Guzmán y Sotomayor. La flota estava composta per uns 130 vaixells, 8.000 mariners i 18.000 soldats. Portava 1.500 canons de bronze i 1.000 canons de ferro, i va trigar dos dies a sortir del port. Contenia 28 naus de guerra: 20 galions i 8 galeres. La resta dels vaixells pesants eren principalment carraques armades i transports, i també hi havia 34 vaixells lleugers. L’expedició va fracassar.