Tresors

Us proposem una selecció d’objectes i documents destacats pel seu interès històric, la seva raresa o el seu valor estètic. Us poden donar una idea general del contingut dels fons del museu. Però no oblideu que, darrera d’aquest menú, n’hi ha molt més, milers d’artefactes i documents que podeu conèixer utilitzant el nostre cercador i altres recursos.

Les col·leccions del Museu Marítim són molt riques i variades. Hi podeu trobar des d’un vaixell que encara navega fins a un segell de correus, des d’una màquina de vapor fins a un pergamí del segle XIV. Hi podeu trobar patrimoni moble (pintura, escultura, instruments de navegació, models d’embarcacions), en destaquem les més de 50 embarcacions històriques que representen el món de la navegació, la pesca o l’esport. Algunes d’elles naveguen i participen en tot tipus d’activitats. També formen part de les col·leccions els fons de cartografia, de fotografia i l’arxiu històric documental.

Us convidem a fer un passeig per algunes de les peces clau dels fons del museu, agrupades en dotze categories per facilitar-vos la navegació.

Vista del port de Barcelona, d’A. Casals

Pintura

Retrat d’un racó del port, el Moll de Sant Bertran, amb el vapor Joaquim Mumbrú (ex Puerto Rico), amb matrícula de Barcelona, al centre. Al fons a la dreta es veu la muntanya de Montjuïc, i, en primer terme, trobem unes barcasses per a la càrrega i descàrrega, un home dempeus remant en una barca i un altre home en una barcassa subjectant una perxa. Un dels detalls més interessants és un conjunt de maquinària coneguda popularment com les bicicletes. Es tractava d’una instal·lació telefèrica utilitzada per a descarregar el carbó dels vaixells que procedien d’Anglaterra o d’Astúries.

Amb un cable tractor fixat a un dels costats de l’embarcació amb una pontona, del cablejat penjava uns bujols metàl·lics que portaven el carbó i que quedaven fixats al castellet situat al moll que els proporcionava la força motriu.