Tresors

Us proposem una selecció d’objectes i documents destacats pel seu interès històric, la seva raresa o el seu valor estètic. Us poden donar una idea general del contingut dels fons del museu. Però no oblideu que, darrera d’aquest menú, n’hi ha molt més, milers d’artefactes i documents que podeu conèixer utilitzant el nostre cercador i altres recursos.

Les col·leccions del Museu Marítim són molt riques i variades. Hi podeu trobar des d’un vaixell que encara navega fins a un segell de correus, des d’una màquina de vapor fins a un pergamí del segle XIV. Hi podeu trobar patrimoni moble (pintura, escultura, instruments de navegació, models d’embarcacions), en destaquem les més de 50 embarcacions històriques que representen el món de la navegació, la pesca o l’esport. Algunes d’elles naveguen i participen en tot tipus d’activitats. També formen part de les col·leccions els fons de cartografia, de fotografia i l’arxiu històric documental.

Us convidem a fer un passeig per algunes de les peces clau dels fons del museu, agrupades en dotze categories per facilitar-vos la navegació.

Bust d’Antoni de Capmany i de Montpalau

Mascarons i escultures

Bust de l’historiador i polític Antoni de Capmany feta el 1947 per Frederic Marès i Deulovol (Portbou, 1893 – Barcelona, 1991). El bust, tallat a partir de la fotografia d’un retrat a l’oli, va ser un encàrrec que el Museu Marítim de Barcelona va fer a l’escultor l’any 1945, amb motiu de la inauguració  d’un jardí que portaria el seu nom.

Historiador i filòleg. Nascut a Barcelona el 1742, morí a Cadis el 14 de novembre de 1813. Seguí la carrera militar i participà a la campanya de Portugal (1762) com a subtinent del regiment de tropes lleugeres de Catalunya. En 1770 passà a situació de retirat. L’any 1776 ingressà a la Real Academia de la Historia. Fou diputat a les corts de Cadis pel Principat de Catalunya i dirigí de la Gaceta de la Regencia de España e Indias. Va pertànyer a la comissió que havia d’elaborar el Projecte de Constitució.

Entre les seves obres podem destacar: Memorias históricas sobre la marina, comercio y artes de la antigua ciudad de Barcelona (Madrid, 1779); Código de las costumbres marítimas de Barcelona (Madrid, 1783), on es reprodueix el cèlebre Llibre del Consolat de mar de Barcelona; Ordenanzas navales de las Armadas de la Corona de Aragón (Madrid, 1787).