Tresors

Us proposem una selecció d’objectes i documents destacats pel seu interès històric, la seva raresa o el seu valor estètic. Us poden donar una idea general del contingut dels fons del museu. Però no oblideu que, darrera d’aquest menú, n’hi ha molt més, milers d’artefactes i documents que podeu conèixer utilitzant el nostre cercador i altres recursos.

Les col·leccions del Museu Marítim són molt riques i variades. Hi podeu trobar des d’un vaixell que encara navega fins a un segell de correus, des d’una màquina de vapor fins a un pergamí del segle XIV. Hi podeu trobar patrimoni moble (pintura, escultura, instruments de navegació, models d’embarcacions), en destaquem les més de 50 embarcacions històriques que representen el món de la navegació, la pesca o l’esport. Algunes d’elles naveguen i participen en tot tipus d’activitats. També formen part de les col·leccions els fons de cartografia, de fotografia i l’arxiu històric documental.

Us convidem a fer un passeig per algunes de les peces clau dels fons del museu, agrupades en dotze categories per facilitar-vos la navegació.

Port de Barcelona, d’Achille Battistuzzi

Pintura

Oli sobre tela del 1872 que mostra el port de Barcelona, on destaquen les Drassanes Reials al peu de la muntanya de Montjuïc. El protagonista del quadre és aquest emblemàtic edifici de la façana marítima de la ciutat, que en el moment en el qual va ser retratat per Battistuzzi, estava dedicat a usos militars.

En un principi, les Drassanes Reials van ser concebudes com un arsenal de galeres, és a dir, com un espai de construcció naval, reparació i manteniment, el que explica l’estructura arquitectònica del conjunt. Tanmateix, a les Drassanes també s’emmagatzemaven aparells, ormeigs, armes, queviures, etc. L’ús de les Drassanes Reials com a arsenal es va mantenir fins a la primera meitat del segle XVIII, concretament fins a l’abolició del Cos de Galeres l’any 1745. A partir d’aquest moment, va passar a ser un edifici dedicat a usos militars: foneria de canons, caserna, mestrança i parc d’artilleria.