Tresors

Us proposem una selecció d’objectes i documents destacats pel seu interès històric, la seva raresa o el seu valor estètic. Us poden donar una idea general del contingut dels fons del museu. Però no oblideu que, darrera d’aquest menú, n’hi ha molt més, milers d’artefactes i documents que podeu conèixer utilitzant el nostre cercador i altres recursos.

Les col·leccions del Museu Marítim són molt riques i variades. Hi podeu trobar des d’un vaixell que encara navega fins a un segell de correus, des d’una màquina de vapor fins a un pergamí del segle XIV. Hi podeu trobar patrimoni moble (pintura, escultura, instruments de navegació, models d’embarcacions), en destaquem les més de 50 embarcacions històriques que representen el món de la navegació, la pesca o l’esport. Algunes d’elles naveguen i participen en tot tipus d’activitats. També formen part de les col·leccions els fons de cartografia, de fotografia i l’arxiu històric documental.

Us convidem a fer un passeig per algunes de les peces clau dels fons del museu, agrupades en dotze categories per facilitar-vos la navegació.

Pailebot Santa Eulàlia

Embarcacions

Goleta de tres pals que va ser avarada a la platja de Torrevieja l’any 1918. Batejada originalment amb el nom de Carmen Flores, va ser motoritzada el 1930 i rebatejada com Puerto de Palma, i més tard Cala San Vicenç. A partir de 1975, navegà amb el nom de Sayremar Uno, treballant com a vaixell auxiliar i realitzant tasques relacionades amb treballs submarins.em

L’any 1997 el Museu Marítim de Barcelona va adquirir el Santa Eulàlia en subhasta i va ser restaurat amb el seu aspecte original de veler de tres pals. El pailebot va tornar a navegar i a realitzar activitats diverses com a vaixell insígnia del Museu Marítim de Barcelona i de la ciutat. Actualment, és una peça fonamental en tot tipus de programes educatius i activitats pedagògiques i ciutadanes relacionades amb la nostra mar.

El 25 de maig de 2010 la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya va declarar el pailebot Santa Eulàlia Bé Cultural d’Interès Nacional.