Tresors

Us proposem una selecció d’objectes i documents destacats pel seu interès històric, la seva raresa o el seu valor estètic. Us poden donar una idea general del contingut dels fons del museu. Però no oblideu que, darrera d’aquest menú, n’hi ha molt més, milers d’artefactes i documents que podeu conèixer utilitzant el nostre cercador i altres recursos.

Les col·leccions del Museu Marítim són molt riques i variades. Hi podeu trobar des d’un vaixell que encara navega fins a un segell de correus, des d’una màquina de vapor fins a un pergamí del segle XIV. Hi podeu trobar patrimoni moble (pintura, escultura, instruments de navegació, models d’embarcacions), en destaquem les més de 50 embarcacions històriques que representen el món de la navegació, la pesca o l’esport. Algunes d’elles naveguen i participen en tot tipus d’activitats. També formen part de les col·leccions els fons de cartografia, de fotografia i l’arxiu històric documental.

Us convidem a fer un passeig per algunes de les peces clau dels fons del museu, agrupades en dotze categories per facilitar-vos la navegació.

Mascaró de proa que representa un lleó amb corona

Mascarons i escultures

Talla policromada feta als tallers del Museu Marítim de Barcelona cap al 1939 que reprodueix un mascaró de proa típic dels vaixells de guerra del segle XVIII, amb la representació d’un lleó daurat i coronat dempeus. El lleó està col·locat damunt d’una estructura de fusta amb la forma d’una proa de vaixell pintada de color marró i verd. El lleó rampant fou el mascaró tradicional de l’Armada espanyola fins al 1793 en que es publicà una Real Ordre signada per Carlos IV, a instàncies del Capità General Antonio Valdés que donava llibertat per tallar els mascarons amb figures al·lusives al nom o sobrenom del vaixell. Des de llavors, és habitual trobar figures mitològiques o antropomòrfiques al tallamar dels vaixells.