Tresors

Us proposem una selecció d’objectes i documents destacats pel seu interès històric, la seva raresa o el seu valor estètic. Us poden donar una idea general del contingut dels fons del museu. Però no oblideu que, darrera d’aquest menú, n’hi ha molt més, milers d’artefactes i documents que podeu conèixer utilitzant el nostre cercador i altres recursos.

Les col·leccions del Museu Marítim són molt riques i variades. Hi podeu trobar des d’un vaixell que encara navega fins a un segell de correus, des d’una màquina de vapor fins a un pergamí del segle XIV. Hi podeu trobar patrimoni moble (pintura, escultura, instruments de navegació, models d’embarcacions), en destaquem les més de 50 embarcacions històriques que representen el món de la navegació, la pesca o l’esport. Algunes d’elles naveguen i participen en tot tipus d’activitats. També formen part de les col·leccions els fons de cartografia, de fotografia i l’arxiu històric documental.

Us convidem a fer un passeig per algunes de les peces clau dels fons del museu, agrupades en dotze categories per facilitar-vos la navegació.

Carta portulana de la Mediterrània, mar Negra i mar d’Azov de Pietro Russo

Cartografia

Carta nàutica signada per Pietro Russo a Messina l’any 1508. Està feta sobre un pergamí sencer, amb el coll a l’oest, i inclou alguns elements iconogràfics destacats, com la representació d’Escòcia separada d’Anglaterra o la de l’antic regne de Granada encara independent, malgrat que els Reis Catòlics s’havien fet amb aquests territoris setze anys abans.

Hi ha trets característics de la cartografia mallorquina, com la representació de les muntanyes de l’Atles en forma de palmera, el Danubi en cadena i algunes ciutats abanderades i destacades, com ara Gènova, Venècia, el Caire, Damasc o Jerusalem.