Tresors

Us proposem una selecció d’objectes i documents destacats pel seu interès històric, la seva raresa o el seu valor estètic. Us poden donar una idea general del contingut dels fons del museu. Però no oblideu que, darrera d’aquest menú, n’hi ha molt més, milers d’artefactes i documents que podeu conèixer utilitzant el nostre cercador i altres recursos.

Les col·leccions del Museu Marítim són molt riques i variades. Hi podeu trobar des d’un vaixell que encara navega fins a un segell de correus, des d’una màquina de vapor fins a un pergamí del segle XIV. Hi podeu trobar patrimoni moble (pintura, escultura, instruments de navegació, models d’embarcacions), en destaquem les més de 50 embarcacions històriques que representen el món de la navegació, la pesca o l’esport. Algunes d’elles naveguen i participen en tot tipus d’activitats. També formen part de les col·leccions els fons de cartografia, de fotografia i l’arxiu històric documental.

Us convidem a fer un passeig per algunes de les peces clau dels fons del museu, agrupades en dotze categories per facilitar-vos la navegació.

Retrat de dos homes de mar, de Dionís Baixeras Verdaguer

Pintura

Aquarel·la sobre paper, obra de Dionís Baixeras Verdaguer, nascut a Barcelona l’any 1862 i format a l’Escola de Belles Arts de Barcelona (la Llotja) on va tenir com a mestres, entre d’altres, a pintors de renom com Ramon Martí i Alsina o Antoni Caba. Baixeras creia que l’art havia de tenir una funció social i, seguint aquesta idea, va impregnar la seva obra d’un sentit moralitzador. Fins i tot va arribar a declarar que li agradaria poder treballar només al voltant de temes religiosos. En aquest cas l’autor en presenta el retrat de dos homes de mar en Francesc Bordas i en Miguel Darenys, dos personatges relacionats amb el mar, realitzat cap al 1910.