Sirenes en trànsit


Informació Pràctica
Sirenes en trànsit

Espai d’interpretació de les sirenes des d’una perspectiva LGTBIQ+.

Les sirenes són éssers mitològics que es troben enmig de diverses corporalitats: mig d’aigua i mig de terra; mig dona, mig ocell, mig peix, amb doble cua o amb una de sola.

Les sirenes simbolitzen històries molt diferents segons el context, des de les frustracions sexuals dels mariners al mar fins als perills de l’oceà i l’alteritat de territoris inexplorats. Des del vici que arrossega els homes cap a la mort fins a l’amor impossible. 

Però, què signifiquen les sirenes per a la comunitat LGBTQ+?

En aquest espai, Sacha Coward, historiador de l’art i col·laborador habitual dels Royal Museums of Greenwich, explica per què les sirenes són símbols tan poderosos per a la comunitat LGTBIQ+:  per la seva capacitat de transformació, perquè són éssers híbrids i fluids i pels poders màgics que tenen, com són la veu i la força. 

L’exposició repassa com des de l’antiguitat hi ha moltes històries de sirenes que estan relacionades amb la fluïdesa sexual i de gènere. De totes aquestes històries, cal destacar la que va escriure l’any 1837 el biromantic Hans Christian Andersen. I és que La Sireneta és l’expressió de l’angoixa patida per l’autor en ser rebutjat —amorosament— per un amic del qual s’havia enamorat. Avui, les sirenes —com a símbols— són habituals en gran part de les desfilades del Dia de l’Orgull.

Aquesta petita mostra s’obre al públic el 28 de juny, el Dia de l’Orgull LGTBIQ+, per commemorar aquesta festa i s’inclou dins el programa L’Orgullosa, que coordina el Centre LGTBIQ de Barcelona, juntament amb les propostes de: Museu PicassoMACBAMuseu de Ciències NaturalsMuseu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC)Fundació MiróCentre d’Art La Capella  i Museu Olímpic de Barcelona.

Data

  • Del 28/06/2022
  • al 02/10/2022

Horaris

  • De 10:00 a 20:00

Lloc

Preu

  • Gratuït

Idiomes

English / Castellano / Català

Crèdits

  • OrganitzadorMMB