Les Sorres X

Un vaixell medieval

Informació Pràctica
Les Sorres X

Presentació de l’embarcació medieval Les Sorres X, un cop finalitzades les tasques de recuperació, conservació i museïtzació d’aquesta barca trobada a Castelldefels l’any 1990 durant les obres de construcció del Canal Olímpic, i que data de la segona meitat del segle XIV. Es tracta d’una de les escasses barques medievals destinades al transport de mercaderies que es conserva a la Mediterrània, pel que ofereix una ocasió única per a l’estudi acadèmic i la divulgació pública de la navegació de cabotatge d’aquella època.

Després de la troballa, el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya de la Generalitat de Catalunya va assumir el desmuntatge, la restauració i conservació de la barca. Des del 2011 ha estat custodiada al Museu Marítim de Barcelona. Des del 2015 ha estat objecte de treballs de conservació i consolidació necessaris per a la seva museïtzació. La recerca ha posat de manifest que les formes de les embarcacions a la mediterrània no han variat al llarg dels darrers segles, com ho demostra la similitud d’aquesta barca medieval amb d’altres embarcacions posteriors del segle XX.

Paral·lelament a Les Sorres X s’exposen dues embarcacions de principis del segle XX que permeten establir analogies amb la barca medieval. Es tracta de dues peces de la col·lecció del Museu Marítim de Barcelona: el caro d’art Papet, embarcació de pesca tradicional construït a Blanes l’any 1907, i l’embarcació de vela Madrona, construïda a Badalona l’any 1924. Completen l’exposició, diversos plafons explicatius del món de la navegació al segle XIV amb una gràfica d’inspiració medieval, basada en els dibuixos d’una biga de fusta policromada del primer quart del segle XIV que es conserva al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), i un audiovisual que mostra el procés de restauració dut a terme al Museu Marítim de Barcelona.

CONTINGUTS

Data

  • Exposició de la col·lecció

Lloc

  • Naus de les Drassanes (naus 5, 6 i 7)

Idiomes

English / Castellano / Català