Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar

Recorregut virtual en 3D

Informació Pràctica
Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar

Exposició sobre Antoni Benaiges, mestre republicà de Mont-roig del Camp, que seguia les tècniques pedagògiques de Célestin Freinet. La metodologia de treball consistia a editar a l’escola unes petites publicacions o 'quaderns' a partir dels dibuixos i els textos lliures que feien els nens i nenes, i que eren un reflex de la seva manera de viure i d’entendre el món: sobre la família, les amistats, la població, els paisatges, les festes, les excursions, els viatges, els jocs, el folklore... La impremta, doncs, passava a tenir un paper essencial a l’aula: era l’instrument que permetia materialitzar, copsar, veure i tocar tot el que s’aprenia. Els quaderns de Bañuelos de Bureba eren el Gestos i el Recreo.

Ben aviat les pràctiques educatives de Benaiges  van entrar en conflicte amb algunes famílies i els poders fàctics locals. Els nens i nenes de Bañuelos no havien vist mai el mar i el gener de 1936 el mestre els va animar a imaginar-lo i a descriure’l. El resultat va ser el quadern El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca. A més el mestre va prometre als nens i nenes que a l'estiu anirien a veure el mar i els convidà a la seva casa familiar.  Però el 19 de juliol d'aquell any, mentre preparava el viatge dels seus alumnes cap a Mont-roig, va ser detingut, torturat i executat.

L'exposició, organitzada en col·laboració amb el Memorial Democràtic de Catalunya, vol retre homenatge a la comunitat de mestres de la República i al llibret que un dia, els infants d'una escola de Castella, van escriure tot imaginant-se el mar.

Exposició comissariada pel fotògraf i documentalista Sergi Bernal (Barcelona, 1973).

Data

  • Exposició virtual

Lloc

  • Web

Idiomes

Català

Crèdits

  • OrganitzadorMemorial Democràtic - Generalitat de Catalunya
  • OrganitzadorMuseu Marítim de Barcelona