Sama-bajau, nòmades de la mar

Recorregut virtual en 3D

Informació Pràctica
Sama-bajau, nòmades de la mar

L'ètnia Sama-bajau viu a la mar de Sulu, entre Filipines, Indonèsia i Malàisia, i són l’única ètnia humana específicament adaptada a la mar. Tan sols van a terra per comerciar, construir embarcacions o enterrar els seus morts. Fa mil·lennis, els seus avantpassats es van anar especialitzant en l’explotació dels recursos marins.

Els Sama-bajau són una comunitat pesquera experta i han desenvolupat la capacitat de gestionar aquests recursos durant segles, sense exhaurir-los. Ara s’han d’adaptar a una realitat diferent a causa de la geopolítica, els conflictes i la discriminació.

El Museu Marítim de Barcelona té a les seves col·leccions diversos objectes procedents de les Filipines. Entre aquests objectes hi destaquen dues embarcacions completes, fetes al segle XIX i arribades a Barcelona el 1899: dues canoes d’un sol tronc inventades fa desenes de milers d’anys que ens remeten als orígens de la navegació i de la construcció naval. Per mitjà d'aquestes peces i de fotografies, l'MMB dedica aquesta exposició monogràfica als Sama-bajau, una cultura singular per la seva adaptació a la vida marina.

Comissariat a càrrec de Pere Izquierdo, cap de l’àrea de Col·leccions i del Coneixement del Museu Marítim de Barcelona.

L'exposició es va poder veure del 24 de novembre de 2023 al 12 de maig de 2024 a l'espai Mirador de l'MMB.


Data

  • Exposició virtual

Lloc

  • Web

Idiomes

English / Castellano / Català

Crèdits

  • OrganitzadorMuseu Marítim de Barcelona