Mascaró de proa El Ninot

Mascaró proa El Ninot

El Ninot, desconegut, segle XIX

Llegir més

Núm. d’inventari: 1035

Nom d’objecte: mascaró de proa

Títol: El Ninot

Data de l’objecte: segle XIX

Autor: desconegut

Tècnica i material: talla en fusta policromada

Mascarons i escultures

Talla de fusta del segle XIX d’autor desconegut, que representa un nen que porta el certificat de tercer pilot o pilotí enrotllat a la mà esquerra, amb el qual ja es podia embarcar com a alumne de nàutica, i la gorra de plat a la dreta.

Durant molt de temps, el mascaró va adornar la façana de la taverna de Rafael Martí, situada al carrer València de Barcelona, que en aquell moment estava gairebé a les afores de la ciutat. La taverna va esdevenir molt popular i el nou barri que es va construir en aquella zona va rebre el nom d’El Ninot. Actualment, el mercat municipal que conserva aquest nom mostra, a la seva façana, una reproducció d’aquest mascaró.

Durant el segle XIX i principis del XX foren abundants els vaixells mercants decorats amb un mascaró que reproduïa les figures policromades de la filla o de la dona de l’armador o del capità, figures mitològiques, escuts, aus o peixos. Però la irrupció dels vaixells a vapor i la introducció del ferro a la construcció naval va comportar la progressiva desaparició dels mascarons de proa.