Estampa acolorida d’una esfera armil·lar i un aparell orrery

Estampa esfera armiliar aparell orrery

Sphaera Armillaris. Instrumentum artificiale Orrery ad inventore appellatum, Tobias Conrad Lotter, 1774

Llegir més

Núm. d’inventari: 1799

Nom d’objecte: estampa (obra visual)

Títol: Sphaera Armillaris / Instrumentum artificiale Orrery ad inventore appellatum

Data de l’objecte: 1774

Autor: Tobias Conrad Lotter

Tècnica i material: Gravat a color sobre paper

Gravats i litografies

Gravat fet a Augsburg, Alemanya, lany 1774, que mostra aquests instruments astronòmics (Sphaera Armillaris / Instrumentum artificiale Orrery ad inventore appellatum) i segurament procedeix de l’Atlas Geographicus Portatilis.

A l’esquerra es pot veure l’esfera armil·lar o astrolabi esfèric i a la dreta un orrery o planetari mecànic amb descripció en llatí per sota dels instruments descrivint les diferents parts i el seu significat. El text de l’esfera armil·lar explica que el Zodíac és una gran banda circular entre els dos tròpics en la qual hi ha dotze signes, en forma de figures d’animals, que coincideixen amb els dotze intervals del moviment del sol.

El text assenyala altres característiques de l’esfera, inclosa l’eclíptica, l’horitzó, els tròpics i el quadrant circular, i afirma que els cercles polars estan a una distància dels pols 23°, 30’ i 66° 30’ des de l’Equador. El text que hi ha sota l’orrery explica que mostra el Sol, Mercuri i Venus, i que la Lluna gira al voltant de la Terra i dona informació sobre distàncies entre els planetes.