Model del submergible Ictíneo I

Model submergible Ictíneo I

Submergible Ictíneo I, Narcís Monturiol, c. 1858.

Llegir més

Núm. d’inventari: 14

Nom d’objecte: model de submergible Ictíneo I

Títol: Submergible Ictíneo I

Data de l’objecte: c. 1858

Autor: Narcís Monturiol

Tècnica i material: fusta i metall

Navegació submarina

L’Ictíneo I és una nau submarina dissenyada per Narcís Monturiol, qui va observar els esforços i malalties dels recol·lectors de corall, i els accidents i que patien els bussos a causa de la seva feina. D’aquesta observació va sorgir la idea de dissenyar i construir un artefacte submarí que pogués donar més seguretat i de pas augmentar la productivitat, facilitar la pesca de corall i perles, el salvament de vaixells, la recuperació de tresors o l’exploració del fons marí.

La primera versió es va construir l’any 1858 i va ser avarada el 23 de setembre de 1859. La nau, amb capacitat per a una tripulació de 5 homes, feia 7 metres d’eslora,  2,5 metres de mànega i 3,5 metres de la quilla a la cúpula. Una de les novetats d’aquest submergible és el doble buc, intern i extern, que s’assembla a la forma d’un peix. Per això a l’Ictíneo I també li deien Vaixell-Peix.

El prototip va tenir tant d’èxit que en Narcís Monturiol va crear la societat La Navegación Submarina per a construir una versió millorada i propulsada a motor.