Model exvot d’un navili del segle XVIII

exvot navili segle XVIII

Model exvot de navili, desconegut, s. XVIII

Llegir més

Núm. d’inventari: 275

Nom d’objecte: Exvot (obres visuals religioses), Model de navili

Títol: Model exvot de navili

Data de l’objecte: segle XVIII

Autor: desconegut

Tècnica i material: fusta, fibra vegetal, tèxtil, pintura, metall.

Exvots

Model d’un vaixell de guerra de 2 ponts i 64  canons. El model té 13 figuretes, desproporcionadament grans, que representen els tripulants repartits per la coberta, les taules d’eixàrcies i les cofes. El buc és d’una sola peça buidada i pesa uns 25-30 kg. Hi ha un fanal a la popa, que apareix decorat amb unes figures. Al bell mig, trobem la representació d´un monjo i una inscripció en relleu, que podria ser el nom de l’oferent: “FT. Fco. Barreras”.

El mascaró és una figura amb cara d’home i cos d’animal, traient la llengua. Aquest exvot, d’autor desconegut, procedeix de l’ermita de Santa Cristina, a Lloret de Mar (Girona) i està datat al segle XVIII.

Els exvots mariners constitueixen una font d’informació documental de primera mà sobre la vida, tasques i eines emprades pels mariners i pescadors, així com dels grans vaixells i petites embarcacions que, durant segles, foren presents als nostres ports i avui han desaparegut. Sovint la seva representació en exvots pintats o en el model ofert pels mariners, és l’única imatge coetània que ha arribat als nostres dies.