Exvot de l’ermita de Nostra Senyora de La Cisa

Exvot ermita Nostra Senyora de La Cisa

DNVRC Bayhano Ex-voto de Ventura Riera, Hoy dia 22 de octubre de 1846 estando el falucho Bayhano su capitan DBVR el 2º DGV, el 3ª DMS en la latitud 5° 56' N y la longitud 10° 12' E del meridiano de Cádiz y a las 8 de la mañana se avistó un vapor de guerra inglés ..., desconegut, 1846

Llegir més

Núm. d’inventari: 619

Nom d’objecte: Exvot (obres visuals religioses)

Títol: DNVRC Bayhano Ex-voto de Ventura Riera...

Data de l’objecte: 1846

Autor: Desconegut

Tècnica i material: pintura al tremp sobre paper

Exvots

Exvot pintat procedent de l’ermita de Nostra Senyora de La Cisa, a Premià de Dalt, que exemplifica la religiositat de la gent de mar. En aquesta ofrena, uns traficants d’esclaus donen gràcies a Déu per haver pogut escapar del setge de la marina britànica, que reprimia el tràfic de negres. Entre els segles XVI i XIX, milions d’africans van ser segrestats i transportats a les colònies europees per a ser explotats com a esclaus. Aquest negoci va generar grans fortunes, fins i tot quan el tràfic d’esclaus va ser abolit i perseguit.

Aquest exvot pintat va ser ofert per capitans negrers que havien escapat de la vigilància i havien pogut descarregar la seva mercaderia. El text diu: “DNVRC Bayhano Ex-voto de Ventura Riera, Hoy dia 22 de octubre de 1846 estando el falucho Bayhano su capitan DBVR el 2º DGV, el 3ª DMS en la latitud 5° 56′ N y la longitud 10° 12′ E del meridiano de Cádiz y a las 8 de la mañana se avistó un vapor de guerra inglés y día de distancia 14 millas, viento NO y conocimos que nos perseguía. Todo el día lo tuvimos a la vista, a las 6 de la tarde con poco viento estando dicho vapor a la distancia como dos millas fue cuando quebró la rueda de estribor y al cabo de 1 hora el viento nos favoreció y ayudados de la oscuridad pudimos escapar de tal invencible contrario”.