Rèplica de la Galera Reial

Embarcació rèplica Galera Reial

Reproducció Galera Reial, Astilleros Cardona, 1968-1971

Llegir més

Núm. d’inventari: 13271

Nom d’objecte: galera

Títol: Galera Reial

Data de l’objecte: 1968-1971

Autor: Astilleros Cardona

Tècnica i material: fusta, metall, fibra vegetal , teixit, pintura. Construcció naval.

Embarcacions

Rèplica a mida natural de la Galera Reial realitzada in situ per artesans dels Astilleros Cardona, i decorada per Gabriel Alabert i Francisco Ribera, sempre assessorats per personal tècnic del Museu Marítim de Barcelona. L’embarcació original tenia una eslora de 60 metres, una mànega de 6,20 metres, un puntal de 2,08 metres i era propulsada per 59 rems i la força de  236 remers. A més, el vaixell original arborava pal major i trinquet amb veles llatines.

La Galera Reial va ser construïda a les Drassanes Reials de Barcelona el 1568 per formar part d’una gran flota que s’havia d’enfrontar als otomans. El 15 de gener de 1568, el virrei de Catalunya va rebre l’ordre que a Barcelona “se hiciera edificar esta galera Real, de la mejor madera que por esas partes se hallase, por ser el pino de Cataluña el mejor leñamen que en Ásia, África y Europa se halla”. La decoració, feta amb iconografia clàssica molt típica del Renaixement, es va realitzar a Sevilla.

La Galera Reial comandada per en Joan d’Àustria va ser el vaixell insígnia de la Lliga Santa que va vèncer els otomans a Lepant, a la costa grega, el 7 d’octubre de 1571. L’any 1971, amb motiu del IV Centenari de la batalla, el Museu Marítim de Barcelona va organitzar una exposició on es va presentar al públic una reconstrucció a escala real de la galera, recreada a partir del projecte liderat per qui dirigia el museu, José María Martínez-Hidalgo.