Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar

La història del mestre republicà que volia ensenyar-los el mar

Información Práctica
Benaiges_850x425

El Museu Marítim de Barcelona i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya presenten l’exposició Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar a l’Espai Mirador del Museu Marítim, del 20 de juliol de 2018 al 3 de març de 2019. De dilluns a diumenge de 10.00 a 20.00h. L’entrada és gratuïta.

L’exposició, comissariada pel fotògraf i documentalista Sergi Bernal (Barcelona, 1973), recrea una escola republicana de l’any 1934-36 a Bañuelos de Bureba, un poble de la província de Burgos, en la que Antoni Benaiges, un mestre de Mont-roig del Camp, impartia una pedagogia renovadora a partir de les teories del pedagog francès Célestin Freinet (1896-1966), que proposava un mètode orientat a «donar la paraula a l’infant» i en el qual la impremta esdevenia un instrument per a l’aprenentatge i la socialització imprescindible.

L’alumnat d’aquella escola rural va realitzar, sota l’impuls d’Antoni Benaiges, una col·lecció de publicacions o llibrets, sota el nom de “Recreo” y “Gestos”, de cadascun dels àmbits que s’abordava a l’aula, i que esdevenien un retrat de com percebien el món els nois i noies: la família, el paisatge, els viatges, etc. Aquesta metodologia fomentava l’experimentació i la implicació de l’alumnat en el procés d’aprenentatge. S’imprimien diversos exemplars dels llibrets que també s’enviaven per subscripció a d’altres centres escolars de poblacions com Briviesca, Madrid, Sabadell, Tarragona, o a Mont-roig del Camp (a la casa dels familiars del mestre), entre d’altres.

L’any 1936 el mestre els va prometre que els duria a la seva casa familiar de Mont-roig del Camp perquè coneguessin el mar, però l’esclat de la guerra civil i la detenció, tortura i assassinat del mestre Benaiges per part del front nacional va estroncar per sempre més aquella promesa. Benaiges fou enterrat en una fossa comú, i encara no s’han localitzat les seves restes.

L’exposició al Museu Marítim de Barcelona parteix del contingut dels llibrets realitzats pels alumnes, conservats per la família Benaiges, i recrea l’ambient d’una escola republicana. La mostra inclou fotografies, cartes de l’època, mobiliari i documentació diversa que permet als visitants imaginar l’ambient de Bañuelos de Bureba i, en especial, de l’escola rural.

Descarrega’t el vídeo (Wetransfer): https://we.tl/gavoNPgJMV 

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=P1Ngt4PFKdk