Observadors del mar- Microplastics watchers

Observadors del mar- Microplastics watchers és un programa educatiu de ciència ciutadana que estudia la presència de microplàstics a les nostres platges. Una proposta que permet treballar per projectes a l’aula i col·laborar colze a colze amb el món científic.

CONTACTE
Àrea d’Educació i Activitats
Tel. 93 342 99 20 (Ext. 2156)
educacio@mmb.cat

A QUI VA ADREÇAT
Alumnes de cicle superior d’educació primària i d’educació secundària.

La proposta educativa està pensada per assolir un aprenentatge competencial al mateix temps que es pren consciència de la problemàtica de la presència de plàstics al medi marí. D’aquesta manera, s’afavoreix el compromís amb l’entorn en general i amb el medi marí, implicant els alumnes en un canvi d’hàbits i actituds que tindran repercussions de caire ambiental als centres educatius o a casa.

El treball conjunt entre l’alumnat i la comunitat científica ajuda a crear coneixement comú i el transforma en un programa d’ApS (Aprenentatge i Servei) que combina aprenentatge i valors amb tasques de servei a la comunitat.

El programa posa a l’abast dels docents diferents recursos educatius:

Formació al professorat: durant el mes de setembre, s’imparteix un curs de formació per al professorat per conèixer el programa educatiu i els procediments per fer el mostreig a la platja. També hi ha la possibilitat de parlar amb els científics.

Els objectius principals d’aquest programa educatiu són:

Conèixer el raonament i mètode científic participant en un projecte de recerca real i interaccionant amb un equip científic.

Obtenir un diagnòstic ampli sobre allò que succeeix a les platges, que ajudi a la cerca de solucions.

Prendre consciència envers la problemàtica dels micro i mesoplàstics en el medi marí i adoptar hàbits de consum responsable.

Treballar en equip de forma cooperativa i autònoma, en un entorn d’aprenentatge fora de l’aula.

Desenvolupar l’esperit crític i enfortir el compromís envers la preservació de l’entorn natural, en especial del medi marí.

Viure una experiència motivadora i saludable relacionada amb la ciència i la tecnologia, gràcies a l’ús de l’aplicació mòbil.

 

Microplàstics. Escola Brasil. Platja Bogatell

Observadors del mar-microplastics watchers és un programa educatiu promogut pel Museu Marítim de Barcelona, des de 2016, en col·laboració amb l’Institut de Ciències del Mar (ICM – CSIC) i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), entitats que coordinen la plataforma de ciència ciutadana que té el mateix nom. També compta amb la col·laboració del Sistema d’Observació i Predicció de les Illes Balears (SOCIB).

Blog Observadors del mar Portal ciència ciutadana Observadors del mar