Un viatge en el temps per les Drassanes Reials
- Educació
- 05.09.2022

El nou número del butlletí infantil Patapum us convida a fer un viatge en el temps per les Drassanes Reials.
La colla d’en Nico viu una experiència increïble en el nou número de butlletí infantil Patapum quan, de cop o volta, es veuen transportats a diferents moments històrics que expliquen la història d’un dels edificis més emblemàtics de Barcelona. Us ho perdreu?
Les marques de picapedrer
En primer moment, els infants es veuen transportats a l’època medieval, quan els picapedrers construïen les Drassanes Reials. Les pedres amb què es van construir provenien de les pedreres de la muntanya de Montjuïc.
De fet, les pedres de l’edifici tenen una característica comuna: una marca identificativa amb la qual es distingeixen de la resta, i que correspon amb el mestre picapedrer que les havia tallat. D’aquesta manera hi havia una comptabilitat de la quantitat de material que cada mestre havia aportat a l’obra.
Per tot l’edifici es poden trobar diferents marques als carreus, corresponents als diferents tallers. Us convidem a descobrir-les!
La fàbrica de vaixells
Uns anys més tard, s’observa com l’edifici, que compta ja amb més de vuit-cents anys, es va convertir en una fàbrica de galeres.
Les galeres eren vaixells típicament mediterranis, que es caracteritzaven per tenir un casc, baix, fi i allargat, i es propulsaven principalment amb el rem tot i que incorporaven veles.
Al llarg dels anys però, les Drassanes Reials han sobreviscut a nous usos com ara ser una fàbrica de canons, o fins i tot, una mestrança d’artilleria. No és fins al 1941 que es converteix en museu tal com es coneix avui dia.
Oficis d’ahir i d’avui
El nou Patapum presenta també els oficis que estaven implicats en la construcció de vaixells. Així, ens apropem a la feina dels mestres d’aixa, del calafat, dels corders, etc.
A l’actualitat però, el Museu acull altres professions que permeten vetllar per la conservació de l’edifici i de les seves col·leccions, alhora que es difon el patrimoni marítim que acull. Alguns d’aquests oficis van des de persones que s’hi dediquen a la restauració, al manteniment de l’edifici, a l’atenció del públic o al disseny i la realització d’activitats educatives per a escolars i altres públics.
Un xic d’història
El conjunt arquitectònic de les Drassanes Reials de Barcelona està format per quatre edificis d’estil gòtic civil, que es van construir en diferents èpoques, i que des del segle XIII fins al segle XVIII, es va dedicar a la construcció de vaixells, sobretot galeres.
La història de les Drassanes reials de Barcelona va lligada a l’evolució de la ciutat de Barcelona i al desenvolupament de la corona d’Aragó vers la Mediterrània.
De fet, la construcció de les Drassanes Reials de Barcelona va suposar una empenta per al país i la ciutat, que es van desenvolupar de manera espectacular gràcies a l’augment del comerç i al de les activitats econòmiques associades.
Descobriu-lo a l’exposició permanent Drassanes i galeres. Us hi esperem!
TAMBÉ ET POT AGRADAR...
-
Educació 06.09.2023
El pailebot Santa Eulàlia, protagonista a l’aula
-
Educació 19.07.2023
“22 dies en 22 peus, aventura en solitari a l’Atlàntic 2023”. Emoció i aprenentatge!
-
Educació 30.06.2023
Posem una “Mirada blava” al curs vinent!
-
Educació 02.06.2023
FES ENTRAR EL MAR A L’AULA
-
Educació 22.05.2023
MONSTRES MARINS AL MUSEU!
-
Educació 11.05.2023
INTERNET I LA PERVERSIÓ DE LA METÀFORA OCEÀNICA
-
Educació 05.05.2023
Recursos i activitats per a persones amb autisme
-
Educació 24.03.2023
S.O.S MAR. HORA D’ACTUAR!
-
Educació 20.03.2023
El projecte Boat Project arriba al Museu Marítim de Barcelona
-
Educació 13.03.2023
Jo també hi vaig ser!
-
Educació 20.02.2023
3a. Trobada de Lobas de mar a l’MMB
-
Educació 16.02.2023
Iosune Uriz a Petites històries, grans dones
-
segueix-nos
-
web mmb