La navegació esportiva del segle XXI arriba als instituts

  • Educació
  • 04.07.2024

Els docents es preparen de nou per participar en el nou programa educatiu sobre navegació esportiva del segle XXI.

Una vintena de docents han assistit a les sessions de formació del nou programa educatiu “La navegació esportiva al segle XXI: un repte tecnològic”, desenvolupat pel Museu Marítim de Barcelona i la Fundació Barcelona Capital Nàutica. Aquest programa s’adreça a l’alumnat d’educació secundària.

Visita a l’equip Alinghi Red Bull Racing

Durant la formació, els docents han tingut l’oportunitat de visitar la seu de l’equip suís Alinghi Red Bull Racing, guiats per responsables de l’equip i experts en relacions públiques.

Aquesta visita els ha permès conèixer de primera mà el dia a dia d’un equip que participa en la 37a edició de la Copa de l’Amèrica, les persones que hi treballen i les tasques que realitzen.

Reptes i situacions d’aprenentage STEAM

A més a més, els docents han descobert els reptes educatius del programa, dissenyats des d’una perspectiva STEAM i alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Amb aquesta informació i les propostes didàctiques presentades, cada equip docent pot adaptar i desenvolupar situacions d’aprenentatge personalitzades per a les necessitats del seu alumnat.

“Conèixer tot aquest món de les regates i aplicar els conceptes treballats a l’aula en un context diferent del que es troben habitualment.”

Alejandro Cintas Jiménez, de l’INS Torre Roja

Alguns participants han tingut l’oportunitat de sortir a navegar a bord d’una de les embarcacions de la FBCN. Durant aquesta jornada, van poder observar els entrenaments dels vaixells que participaran en la Copa de l’Amèrica, coincidint amb la seva preparació.

Activitats complementàries

El programa educatiu “La navegació esportiva al segle XXI: un repte tecnològic” es complementa amb diverses activitats fora del centre educatiu que ajuden a l’alumnat a contextualitzar millor els continguts.

Els centres poden visitar l’exposició “Penèlope, la mar és teva”, que posa en relleu l’esport nàutic femení, destacant els reptes, trajectòries, valors i èxits de les regatistes, servint d’inspiració i referència per als joves. Paral·lelament, l’exposició “Competir a mar” presenta la història de les regates a Catalunya i les persones que hi han participat al llarg dels anys.

També es pot participar en el taller “Quatre vegades més ràpid que el vent”, vinculat a l’àmbit STEAM. En aquest taller, l’alumnat es posarà a la pell dels tècnics d’un equip participant en un gran campionat i construiran un catamarà amb BricQ Motion Prime de LEGO® Education.

A més, es pot sol·licitar una “xerrada sobre la Copa Amèrica” i la possibilitat de fer un “Tast d’esports nàutics” i sortir a navegar en alguna de les Escoles de Vela adherides al programa, gràcies a un conveni amb la Federació Catalana de Vela.

Encara esteu a temps d’inscriure el vostre grup al programa educatiu i fer entrar el mar a l’aula. Anima’t a participar-hi.

Envia un correu a: educacio@mmb.cat

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí