COMPETIR A MAR

  • Educació
  • 24.06.2024

Competir a mar: regates de vela a Catalunya, nova exposició que dona a conèixer la història de la competició de regates i les fites dels principals regatistes.

Competir a mar: regates de vela a Catalunya és una exposició que explica la història del món de les regates en l’àmbit català, des de la seva naixença als clubs de platja, fins a la consolidació amb la consagració d’un gran nombre d’esportistes d’elit que participen en  bona part de grans regates nacionals i internacionals.

La mostra, inaugurada el passat 6 de juny de 2024 i que té previst el seu tancament el 10 de novembre, ha estat comissariada per Diego Yriarte i els també periodistes especialitzats en nàutica esportiva Kiku Cusí, Santi Serrat i German de Soler, un equip vinculat tots ells a la revista Náutica y Yates. El disseny museogràfic ha anat a càrrec de la Maria Marín, de l’empresa Rebeka Produccions culturals SL.

Amb aquesta exposició hem volgut donar a conèixer la història de la competició de regates -centrada en l’àmbit de Catalunya- i les fites dels principals regatistes de Catalunya.

L’inici dels clubs nàutics

Al segle XIX, l’ús lúdic del mar a Catalunya es limitava als banys i a les passejades amb barques de rem. La primera competició de la qual es té constància es va fer el 10 de juny del 1821 a Barcelona i va ser a rem.

Pocs anys més tard començarien a aparèixer els primers clubs nàutics per impulsar la navegació tant a rem com, més tard, també a vela: El Reial Club Nàutic de Tarragona (1878), el Club Catalán de Regatas de Barcelona (1879) que donarà peu al Reial Club Nàutic de Barcelona i  el Club de Regatas de Barcelona (1881) que és l’origen del i Reial Club Marítim de Barcelona (RCMB).

Si bé al llarg dels anys quaranta i cinquanta del segle passat varen anar sorgint clubs nàutics per tot el litoral català, va ser als anys seixanta quan agafaren l’embranzida més important i van impulsar, a la vegada, l’organització de regates i una creixent indústria nàutica que fornia de vaixells i de veles el sector, amb empreses tan destacades com Raga, la Industrial Velera Marsal, Manufacturas Mistral o Toni Tió, entre d’altres. Malauradament, la majoria no van poder superar la crisi dels anys vuitanta.

Esportistes d’elit

Amb la consolidació de navegació esportiva van anar sorgint esportistes d’elit en totes les modalitats de regates. L’exposició fa un repàs dels noms més destacats en regates olímpiques: Santiago Amat, Miquel Noguer, Josep Maria Van der Ploeg, Natàlia i Begonya Via-Dufresne, Sandra Azón i Jordi Xammar.

De vela oceànica: Jordi Riera, Julio Villar, Joan Guiu i Enric Vidal, Joaquim Coello. I de regates en solitari al més alt nivell: Alex Pella, Dídac Costa i Anna Corbella.

De la classe Mini: Albert Bargués, Alex Pella, Bruno García, Willy García, Jaume Mumbrú, Alex Pella, Anna Corbella, Dídac Costa, Carlos Manera.

Un conjunt, d’esportistes que han esdevingut referents tant per a la seva generació com per a les posteriors.

El patí català

La majoria de regatistes ha començat amb Optimist. També són molt populars vaixells com el Vaurien, el 470 i el Finn, per citar-ne alguns dels que es feien en les drassanes de Catalunya. Però l’embarcació més significativa del nostre país és el patí de vela, i per això l’exposició s’hi centra detingudament.

El patí de vela o patí català va néixer a les platges de Barcelona, originàriament propulsat amb rems, amb l’objectiu que la gent que es banyava a les platges, poguessin allunyar-se una mica per buscar aigües més netes o espais menys densificats.

Amb els anys, s’hi va afegir un pal i una vela, però la seva senzillesa estructural –no té ni orsa ni timó- fa que es governi amb el desplaçament del pes de qui navega.

Tot i que aquesta embarcació va sorgir a Barcelona, les dimensions definitives les van establir a Badalona els germans Emili i Lluís Mongé, el 1942.

Avui el patí de vela és una figura autèntica del patrimoni marítim català.

Navegar a Catalunya

L’últim àmbit explica perquè Catalunya és un lloc molt adient per a la pràctica de la vela, pel tipus de vents i molt especialment pel clima, que permet sortir a navegar tot l’any.

D’aquí la quantitat de regates que s’hi celebren, tant locals com internacionals i que hi hagi gairebé 34.000 esportistes federats, dels que més de 27.000 són escolars. Aquest emplaçament ideal ha fet que Barcelona hagi estat escollida per celebrar-hi la Copa Amèrica.

Regata cultural

Competir a mar: regates de vela a Catalunya forma part de la Regata Cultural -el programa d’activitats per acompanyar la Copa Amèrica de vela a Barcelona-, oferirà visites guiades pel seu comissariat, visites adreçades a persones amb discapacitat i visites guiades a escolars.

Competir a mar. Regates de vela a Catalunya es podrà visitar del 7 de juny al 10 de novembre de 2024 a l’espai Mirador de l’MMB, de 10 a 20 h. L’entrada és gratuïta.

Activitats per a tots els públics

Camp de regates

Activitat familiar de cap de setmana

Sabeu com es preparen les persones que participen en regates com ara la Copa Amèrica, la Mini Transat, la Vendée Globe…? Com són els vaixells que fan servir? Us proposem fer una petita visita guiada a l’exposició per després posar-vos a prova en el nostre “camp de regates”. Més informació

Festa infantil Regates a tota vela!

El pròxim 5 d’octubre de 10.30 a 14 h., al Museu Marítim de Barcelona celebrem l’arribada de la 37a Copa Amèrica a Barcelona amb una nova festa infantil amb jocs, tallers creatius i d’experimentació, activitats de psicomotritat, música… Més informació

El comissari explica

Us convidem a recórrer l’exposició Competir a mar de la mà del seu comissari, Diego Yriarte. Consulta les dates aquí

Una copa per la Copa

Xerrades nàutiques a l’MMB. En cada diàleg hi participen persones especialistes en la regata, que conversen al voltant de diversos temes relacionats amb l’exposició. Consulta les dates aquí

Visites comentades a l’exposició Competir a mar per a persones amb capacitats diverses

Més informació

Nou programa educatiu per a l’ESO

Nou programa educatiu La navegació esportiva al s. XXI, un repte tecnològic.

Un projecte d’aprenentatge desenvolupat en un context real, globalitzat i que permet a l’alumnat descobrir el repte tecnològic que suposa una competició de primer nivell mundial com ara la  37a edició de la Copa Amèrica.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí