El Museu Marítim, amb la innovació educativa
- Educació
- 20.12.2018

El Museu Marítim de Barcelona s’ha transformat dimecres 19 de desembre en un espai que ha permès a, més de 200 docents de 50 centres educatius d’educació primària i secundària de tot Catalunya iniciar la singladura a bord del programa d’innovació pedagògica STEAMcat. Aquesta és una proposta de la Subdirecció General d’Innovació, Formació i Orientació del Departament d’Educació.
A partir de les diferents exposicions del Museu, els docents que participen en aquest projecte inicien un viatge de descobriment, però també d’aventura i de risc. Un projecte d’innovació educativa com el que va emprendre el mestre Antoni Benaiges ara fa quasi 100 anys i que els docents podran conèixer a l’exposició temporal “Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar”.
D’altra banda, STEAMcat vol potenciar les competències científiques, tecnològiques, i matemàtiques. Això és el que trobaran en l’exposició 7 Vaixells, 7 Històries ja que aquestes competències, juntament amb les dels altres àmbits curriculars hi són presents en els elements patrimonials del museu. Finalment, el projecte considera indispensable el treball en equip, aspecte que els docents podran experimentar remant tots en la mateixa direcció, descobrint un dels elements emblemàtics de la col·lecció permanent del museu: la galera.
De fet, es presenta el Museu Marítim com un equipament patrimonial que es posa a disposició de la comunitat educativa perquè aquesta el pugui utilitzar en el desenvolupament dels seus projectes educatius. Els seus continguts permeten el treball competencial des dels diferents àmbits associats al currículum escolar amb el que es transforma en un molt bon recurs per a la comunitat educativa.
STEAMcat
El programa d’innovació pedagògica STEAMcat es crea per impulsar les vocacions científiques, tecnològiques, en enginyeria i matemàtiques en estudiants de Catalunya, amb la creativitat a través del disseny i de l’art. S’emmarca en el suport a la innovació i a la recerca que constitueix una de les línies d’acció del Pla STEAMcat desenvolupat pel Departament d’Educació.
El programa d’innovació pedagògica STEAMcat incentiva la generació de projectes de centre que suposin un canvi metodològic cap a l’aprenentatge transversal amb interacció amb l’entorn potenciant les àrees STEAM. L’orientació eductiva ha d’efectuar-se pels docents des de les diferents disciplines i estar integrada en el procés, considerant-se clau per la millora de la percepció social de les STEAM.
TAMBÉ ET POT AGRADAR...
-
Educació 22.01.2021
IX EDICIÓ DEL CONCURS DE MICRORELATS MARÍTIMS
-
Educació 20.01.2021
Vela oceànica i ciència, un binomi win-win
-
Educació 17.11.2020
Ciència ciutadana als centres educatius amb Observadors del mar – Microplastic Watchers
-
Educació 05.11.2020
Els centres educatius fan la volta al món amb la Vendée Globe
-
Educació 28.10.2020
Xerrada virtual amb el regatista Gerard Marín
-
Educació 16.10.2020
Pòsters guanyadors de la Mostra Oceà Viu, Planeta Viu
-
Educació 15.10.2020
El programa d’activitats pedagògiques en marxa!
-
Educació 08.10.2020
Tornen les activitats familiars al Museu
-
Educació 23.09.2020
Barcelona Dibuixa… monstres marins
-
Educació 30.07.2020
Els docents es preparen per a la volta al món a vela
-
Educació 02.07.2020
Microplastics Watchers, una experiència d’aprenentatges i servei del Col·legi Mare de Déu del Àngels
-
Educació 19.06.2020
Escola Octavio Paz i Museu Marítim, exemple de col·laboració i innovació pedagògica
-
segueix-nos
-
web mmb