El Museu Marítim, amb la innovació educativa

  • Educació
  • 20.12.2018

El Museu Marítim de Barcelona s’ha transformat dimecres 19 de desembre en un espai que ha permès a, més de 200 docents de 50 centres educatius d’educació primària i secundària de tot Catalunya iniciar la singladura a bord del programa d’innovació pedagògica STEAMcat. Aquesta és una proposta de la Subdirecció General d’Innovació, Formació i Orientació del Departament d’Educació.

A partir de les diferents exposicions del Museu, els docents que participen en aquest projecte inicien un viatge de descobriment, però també d’aventura i de risc. Un projecte d’innovació educativa com el que va emprendre el mestre Antoni Benaiges ara fa quasi 100 anys i que els docents podran conèixer a l’exposició temporal “Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar”.

D’altra banda, STEAMcat vol potenciar les competències científiques, tecnològiques, i matemàtiques. Això és el que trobaran en l’exposició 7 Vaixells, 7 Històries ja que aquestes competències, juntament amb les dels altres àmbits curriculars hi són presents en els elements patrimonials del museu. Finalment, el projecte considera indispensable el treball en equip, aspecte que els docents podran experimentar remant tots en la mateixa direcció, descobrint un dels elements emblemàtics de la col·lecció permanent del museu: la galera.

De fet, es presenta el Museu Marítim com un equipament patrimonial que es posa a disposició de la comunitat educativa perquè aquesta el pugui utilitzar en el desenvolupament dels seus projectes educatius. Els seus continguts permeten el treball competencial des dels diferents àmbits associats al currículum escolar amb el que es transforma en un molt bon recurs per a la comunitat educativa.

STEAMcat

El programa d’innovació pedagògica STEAMcat es crea per impulsar les vocacions científiques, tecnològiques, en enginyeria i matemàtiques en estudiants de Catalunya, amb la creativitat a través del disseny i de l’art. S’emmarca en el suport a la innovació i a la recerca que constitueix una de les línies d’acció del Pla STEAMcat desenvolupat pel Departament d’Educació.

El programa d’innovació pedagògica STEAMcat incentiva la generació de projectes de centre que suposin un canvi metodològic cap a l’aprenentatge transversal amb interacció amb l’entorn potenciant les àrees STEAM. L’orientació eductiva ha d’efectuar-se pels docents des de les diferents disciplines i estar integrada en el procés, considerant-se clau per la millora de la percepció social de les STEAM.

Àlbum de fotos de la jornada

Programa STEAMcat 

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí