IDENTIFICATS ELS PERSONATGES RETRATATS EN UNA PINTURA

  • Patrimoni
  • 07.12.2018

L’any 1948 ingressà al Museu Marítim de Barcelona una pintura a l’oli El pilot i la seva muller representant un home de mar del segle XIX amb la seva dona, formant segons el donant un grup d’índole familiar.

Joaquim Mombrú Ferrer (Barcelona, 1892 – 1963) va fer la donació d’aquesta pintura que considerava de gran valor mariner. L’oli representava al home amb barret i grans patilles acompanyat de la seva muller i envoltat d’elements mariners com ullera de llargavista, corbeta navegant, botes, bot,…

Oli sobre tela Pere Sust i Cisa i Madrona Mir i Carbonell. Anònim S. XIX. Museu Marítim de Barcelona

L’any 1998 l’obra es restaura i es posa en evidència que existeixen elements afegits amb posterioritat: el barret i les patilles molt més llargues. Des de l’àrea de restauració és documenten aquests afegits i és decideix eliminar-los deixant la pintura en el seu estat original.

Gràcies a la informació del Sr. Xavier Sust Fatjó i les fotografies aportades pels senyors Joan Maria Sust Sust i Ernest Ortoll Martín hem aconseguit documentar quins són els personatges representants. Es tracta del mestre d’aixa vilassarenc Pere Sust i Cisa (1795-1859) amb l’edat de 63 anys i la seva esposa Madrona Mir i Carbonell (1804-1878) amb 53 anys, segons figura a les inscripcions de la pintura.

Pere Sust i Cisa era fill del també mestre d’aixa Josep Sust i Sayol (Masnou, 1762 – Vilassar de Mar, 1821) i de Gertrudis Cisa i Amat (1766-1833).

Fotografia de Pere Sust i Cisa (1795-1859) amb 63 anys. Fons Ernest Ortoll Martín

 

Pere Sust i Cisa no només de dedicarà a la construcció naval sinó que serà copropietari del falutx Despejado, el bergantí Emilio (1) varat el 1834, el bergantí Emilio (2) varat el 1836, el bergantí Segundo Emilio, la goleta San Antonio alies Maria i el bergantí–goleta Amazona.

El bergantí Emilio (2) fou construït a Lloret de Mar pel mestre d’aixa Buenaventura Ribas, i inscrit a Barcelona al foli 107 del 10 de novembre de 1836, i segons consta al registre de marina “ […] es va inscriure a favor del Sr. Francesc Roig i Roig, del Comerç de l’Havana, per 1/3 part; el Sr. Josep Prats i Fill de Palamós, per 1/3 part, i el Sr. Pere Sust i Cisa, […], per altra 1/3 part. […]

Fotografia de Madrona Mir i Carbonell. Fons Joan Maria Sust Sust

TAMBÉ ET POT AGRADAR...

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí