Fotografia i fongs, nous reptes per la recerca

  • Foto de mar
  • 07.04.2021

La fotografia és un invent relativament recent que ens parla més enllà de la imatge que hi conté. El seu suport, que dona consistència a la imatge, pot arribar a patir una gran fragilitat que posa en perill la vida de l’artefacte fotogràfic.

Aquesta preocupació per la cura de la pervivència i per una òptima salut de l’arxiu fotogràfic de l’MMB, ens ha mantingut en una posició activa: participant i coordinant projectes compartits com el Grup de Treball de fotografia a museus i arxius; difonent experiències en congressos i jornades, Col·leccions fotogràfiques de revistes nàutiques;  organitzant jornades tècniques a l’MMB, Conservació en fotografia: diagnòstic i tractament; o acollint les pràctiques curriculars d’estudiants de Conservació i Restauració de Bens Culturals de Catalunya i del I Màster Oficial en Conservació i Restauració de Patrimoni Fotogràfic.

Els alumnes en pràctiques, imminents professionals de la conservació de la fotografia, aprenen de les malalties de les nostres fotografies, i nosaltres hi aprenem de les seves investigacions. Per això, quan, es publica una experiència en recerca, és una satisfacció encara més gran doncs els resultats es comparteixen de manera més generalitzada, i l’aprenentatge continua.

Lorena Soria, titulada superior en Conservació i Restauració de Bens Culturals en l’especialitat de Document Gràfic per l’ESCRBCC va realitzar les seves pràctiques a l’MMB (2018-2019). El repte era el tractament d’una col·lecció d’aproximadament 4.000 còpies fotogràfiques que havia patit grans humitats i que calia tractar. La col·lecció Jordi Maseras, documentada per Diego Yriarte, expert en nàutica esportiva, és accessible des del nostre catàleg online.

En l’últim número de la revista UNICUM s’ha publicat l’article La presència de microorganismes en el patrimoni fotogràfic: tractament de la col·lecció Jordi Maseras al Museu Marítim de Barcelona. Soria Iñiguez, Lorena. Unicum. 2020

Et convidem a llegir el procés de recuperació de la col·lecció a través d’aquest enllaç.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí