UNA FOTOGRAFIA ÚNICA DEL MANUEL CALVO

  • Foto de mar
  • 10.06.2024

Recentment, hem adquirit un àlbum de fotografies sobre l’accident del vapor Manuel Calvo. Una de les fotografies que conté l’àlbum ens ha cridat especialment l’atenció. Pel que es veu, la foto que obre el post no té cap element significatiu. Però potser no és així. En aquest post, Aina Martínez, estudiant d’Història en pràctiques al Museu, ens ho explica.

Datat en l’any 1919, al final de la Gran Guerra, l’àlbum fotogràfic del vapor Manuel Calvo conté imatges del trajecte que havia de realitzar des de Barcelona fins a Constantinoble, per desembarcar 202 persones (entre els quals hi havia russos, turcs i gitanos) que havien estat expulsades pel govern espanyol. Amb ells, anaven a bord 39 membres de l’Armada i 130 tripulants, entre ells el capità Manuel Morales Muñoz, el metge de bord Julio Geraldi de la Torre i el tinent de navili Hermenegildo Franco.

D’esquerra a dreta en la primera fila:, Julio Geraldi de la Torre. En la fila de sota, Pedro Miranda, Hermenegildo Franco, Manuel Morales Muñoz, un religiós no identificat, José Maria Menezo. Asseguts a coberta, dos tripulants. 102629F-8
Dones, homes i nens pertanyents al grup d’expatriats. 102629F-11

Al capità Morales Muñoz el van advertir de no travessar l’Estret de Bonifaci per risc de mines, però ningú no l’havia advertit sobre l’Estret dels Dardanels, el qual es trobava en una situació similar. Malauradament, el 29 de març de 1919 els passatgers van sentir una forta detonació seguida d’una gran flamarada a l’amura d’estribord que va provocar un gran caos a bord.

A conseqüència del xoc, el tràgic accident va deixar 105 dels passatgers desapareguts. Malgrat les senyals de SOS, els vaixells que es trobaven a les proximitats no es van voler arriscar a apropar-se pel perill que suposava la presència de mines i la dificultat de maniobrar en aquesta aigües.

Tot i això, va ser el caçatorpediner anglès Sportive, qui va ajudar a traslladar el vapor Manuel Calvo fins a una platja on tothom va poder desembarcar menys el capità i dos oficials; els qui anirien fins a Constantinoble on el vaixell va ser reparat. Les avaries del vaixell eren enormes, el xoc havia generat un forat de cinc metres d’alçada per tres d’amplada aproximadament.

Caçatorpediner anglès Sportive. Setmanes després del rescat del Manuel Calvo, es va enfonsar per un xoc amb una mina (el 3 d’abril).

Aquesta troballa sorprenent va arribar al Museu Marítim de Barcelona a través d’una compra. Valentina Pavón, restauradora de patrimoni fotogràfic, va fer les tasques de restauració de l’àlbum. Vegeu aquí el procés de restauració.  

Tanmateix, la història sobre l’autoria de l’àlbum (de moment) és desconeguda. Per la quantitat de retrats que trobem a l’interior, sent les seves majoritàries, es podria deduir que el propietari de l’àlbum seria el metge del vapor, Julio Geraldi de la Torre.

No és fins que s’està fent la catalogació que es troba la fotografia “històrica” en aquest àlbum. Tracta del moment de l’auxili per part del caçatorpediner anglès Sportive al vapor Manuel Calvo, després de l’explosió de la mina. Com s’ha comentat abans, cap vaixell que navegava a prop va voler apropar-se per la por d’una nova explosió i és per això que es va trigar un dia sencer en què vinguessin al rescat del Manuel Calvo.

A primera vista, no sembla que el vapor s’estigui enfonsant, però són els detalls que, gràcies als nostres companys Voluntaris del Museu, Manolo García i Jaume Cifré, que fan possible veure el succés. Primerament i el que més ressalta és poder comptar quatre màstils quan, normalment un vaixell té un màxim de tres. I és aquí on es dona la pista més gran, s’amaga un vaixell darrera del vapor: es tracta del Sportive.

Moment de l’auxili al Manuel Calvo

Amb una mirada més atenta, en la proa es pot apreciar un petit relleu corresponent amb la proa de l’altre vaixell. I si s’apropa més la imatge, al pont del vaixell, es poden comptar dues xemeneies, excloent la del vapor. A més a més, la posició del vaixell no és flotant, sinó que està una mica escorat per proa, just on s’hauria de trobar l’orifici de l’explosió.

En conclusió, la tragèdia del vapor Manuel Calvo és un fet documentat i amb molta informació sobre el moment de l’accident. Ens agrada pensar que aquesta fotografia és única: una prova gràfica dels moments posteriors a l’accident.

Forat de l’explosió. 102629F-29

Aina Martínez Rojas és  estudiant d’Història . Ha realitzat la catalogació i documentació de l’àlbum fotogràfic del Manuel Calvo, NI 102629F

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí