Filmacions: IV Jornada de fotografia a museus, arxius i biblioteques

  • Foto de mar
  • 26.09.2017
El passat 7 de juny vàrem celebrar la IV Jornada sobre la Fotografia a Museus, Arxius i Biblioteques, amb el tema “Conservació en fotografia: diagnòstic i tractament”.
 
Auditori MMB. Foto: S. Ristol. MMB
 
 
Estem molt satisfets perquè hi va haver una gran acceptació. Un fet que constatem ja habitual en totes les edicions que hem organitzat i, motiu pel qual hem d’ampliar el nombre d’inscripcions per a donar el màxim d’accessibilitat a la jornada. Però, veient que enguany era insuficient inclús ampliant l’aforament de la sala, lamentablement, no es varen poder acollir totes les peticions d’inscripció en la jornada del matí i en el taller pràctic sobre identificació de degradacions de fotografia que es va organitzar per la tarda.
 
 
Sessions del taller sobre identificació de degradacions. Foto: S. Ristol. MMB
 
 
Ja comença a venir de llarg en el temps des d’aquell 2011 en que el Museu Marítim de Barcelona va organitzar la I Jornada de fotografia i es va comprometre a crear un grup de treball per abordar necessitats comunes en la fotografia. Poc després el 2012 es va crear el Grup de fotografia a museus i arxius, format per professionals de la fotografia de diferents disciplines i provinents de diverses institucions i professionals independents, coordinat des del Museu Marítim de Barcelona.
Organitzar la IV edició és, sens dubte un bon símptoma perquè és reflex de que s’està treballant en interessants projectes sobre fotografia. El Grup de fotografia de museus i arxius seguim treballant, amb les nostres reunions mensuals, ininterrompudes, a fi d’elaborar un tesaurus útil per a tothom, revisat en les qüestions terminològiques per Termcat, i amb l’acceptació del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que ens ha acceptat com a grup d’experts en fotografia. També van sorgint, a partir d’aquest grup, nous grups de treball: des de fa uns mesos, està en marxa el Grup de cartel·les d’exposicions de fotografia, coordinat per Miquel Angel Pintanel, de la Filmoteca de Catalunya. No cal dir que tots dos grups estan oberts a qui estigui interessat a comprometre’s a treballar-hi i aprendre. Aviat començarem a treballar els “Procediments fotomecànics en fotografia”. 
Bé, són uns exemples del molt i molt que significa aportar cada un de nosaltres el nostre granet de sorra per avançar i treballar en xarxa. No estem parlant de desitjos només, estem mostrant resultats. Era i és el nostre compromís, i seguim treballant amb aquesta voluntat.
Si és bo que creïn iniciatives i tinguin els seus fruits, és símptoma de que hi ha molt per fer, i ens fa qüestionar perquè no s’ha fet més feina abans. La fotografia és una disciplina molt recent. D’acord. Però també ha estat molt oblidada durant temps, i aquests últims anys està despertant interès i preocupació. I ens queda molt per fer. Algunes institucions, tècnics i professionals independents, associacions estem demanant més atenció i, mentre no hi hagi una planificació de país, anem assumint unes feines i rols (que fem de bon grat). Però són accions aïllades, necessàries per subsistir i revertir en un bon servei a la societat. I el que cal és un pla general, elaborat i coordinat a nivell de país.
Angel Fuentes 2012: La conservación y restauración de patrimonio cultural sobre soporte fotográfico es una ciencia reciente. Pese a la tremenda contribución llevada a cabo en los últimos años, los programas de formación son escasos y los profesionales del campo insuficientes para afrontar tan ingente corpus patrimonial.
En aquest enllaç podeu accedir a la filmació de la Jornada (cortesia del Sr. Santiago Ristol):
 
 
Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora
Arxiu Fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona
 
I Jornada sobre la fotografia a museus i arxius. Explotació cultural de les col·leccions fotogràfiques: límits i possibilitats
II Jornada sobre la fotografia a museus i arxius. La documentació de la fotografia als museus

III Jornada sobre la fotografia a museus, arxius i biblioteques. Un llenguatge comú, una difusió eficaç

IV Jornada sobre la fotografia a museus, arxius i biblioteques. Conservació en fotografia: diagnòstic i tractament
 
Comparteix aquest post: https://arxiufotograficmmb.blogspot.com.es/2017/09/filmacions-iv-jornada-de-fotografia.html
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí