II Jornada de fotografia en museus i arxius MMB

  • Foto de mar
  • 16.04.2013
El proper dijous 30 de maig s’ha organitzat la II Jornada de fotografia en museus i arxius al Museu Marítim.

Entrant en antecedents, fem una mica de recordatori: el mes d’octubre de 2011 es va organitzar en aquest museu la I Jornada de l’MMB sobre la fotografia a museus i arxius, centrada en l’explotació cultural de les col.leccions fotogràfiques. Al final de la jornada era palpable la necessitat de seguir trobant espais de debat, opinió i de treball per a canviar algunes coses o, millor dit, per a resoldre aspectes puntuals en la nostra gestió. És així que varem concloure la trobada amb el compromís per part d’aquest museu d’impulsar grups de treball que tractessin temes que ens preocupen en la gestió ordinària.

Un dels temes que requeria d’una actuació prioritària era resoldre el treball de la catalogació de la fotografia en aquells museus que estem utilitzant el programari MuseumPlus doncs, donat que la versió amb la que comptavem fins al moment no arribava a ser prou eficaç per a la fotografia, varem proposar a Esther Martos, tècnica de Zetcom, una adequació envers l’artefacte fotogràfic. La nostra opció era que l’inventari i la catalogació de la fotografia havia de ser compatible amb la mateixa base de dades que ja está documentant la resta de col.leccions patrimonials del museu. La qüestió era utilitzar una eina que ja ens funciona (renovant-la) i que ens ha de permetre tenir una gestió global i integradora, amb sortida a Internet.
Amb aquest punt de sortida, el mes de març de l’any passat ens varem començar a reunir un grup de tècnics de la fotografia de museus, arxius i biblioteques, per a treballar en els requeriments d’una base de dades comuna. A mida que van anar passant els mesos, el grup va anar creixent cosa que, sens dubte, ha enriquit el treball col.lectiu.  És evident que, sense aquesta tasca en comú, no hagués estat possible un bon resultat. Totes les integrants del grup teníem un bagatge professional, amb uns criteris a vegades diferents que, lluny de crear distàncies, van enriquir les sessions. De la mateixa manera, volem creure, que l’enriquiment proporcionat per les aportacions vingudes de la museologia, arxivística i biblioteconomia han permès establir uns requeriments específics en una nova categoria de MuseumPlus: la Categoria de Fotografia, que el  Servei de Suport Tècnic i Inventari Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya junt amb el Museu Marítim de Barcelona presentaran el proper 30 de maig en la seu del Museu Marítim, en una Jornada destinada a museus, arxius i biblioteques, que tindrà com a eix conductor de la jornada la documentació de la fotografia. Us adjuntem el programa de la jornada.

Post escrit per Silvia Dahl- Arxiu Fotogràfic-

Centre de Documentació de l’MMB

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí