El Dr. Pla Janini a l’MMB

  • Foto de mar
  • 31.03.2023

El passat mes d’octubre desmuntàvem l’exposició Bromolis. Fotografia pictorialista de Joaquim Pla Janini. Tancàvem un bonic projecte, resultat d’anys de treball amb il·lusió i persistència, que ens va permetre mostrar i contextualitzar, de manera inèdita, els 34 bromolis transportats de temàtica marinera que conservem al Museu.

La mostra va ser comissariada per Maria de los Santos Garcia-Felguera, professora d’Història de l’art i de la fotografia a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona; Laura Covarsí, fotògrafa, historiadora de l’art i conservadora-restauradora de patrimoni fotogràfic; David González, historiador i arxiver de l’Arxiu Històric de Sabadell; i Silvia Dahl, conservadora de l’arxiu fotogràfic del Museu Marítim de Barcelona. Es va comptar amb l’assessorament de Pep Parer, fotògraf, i historiador de la fotografia.

També hi va ser clau la participació dels hereus de Joaquim Pla Janini, especialment la Margarida Vives Pla, Anna Maria Vives Pla i Joan Vives Pla, que ens van obrir la porta de casa seva facilitant molta informació sobre el fotògraf, així com objectes de la col·lecció particular. Hi van col·laborar altres persones i institucions, entre elles les que ens van cedir peces originals, com l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, la Biblioteca de Catalunya, l’Arxiu de Sabadell o l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya.

De l’exposició es va fer un catàleg, escrit pels mateixos comissaris, que aprofundeix en la figura de Pla Janini, en el pictorialisme i en la fotografia de mar, des dels inicis de l’invent de l’aparell fotogràfic.  

Un complet programa d’activitats, teòriques i pràctiques, dirigit al públic familiar, adult, i especialitzat en la fotografia patrimonial, va ajudar a apropar els continguts de l’exposició i la tècnica del bromoli transportat.

Fotos: Pep Parer / MMB
Foto: MMB

Al voltant de la mostra es van realitzar un parell de recursos documentals que van ser accessibles per a tots els públics des del moment que s’inaugurava l’exposició i es poden consultar al canal you tube del Museu:

Memòries dels nets de Joaquim Pla Janini (Col·laboració: Laura Covarsí, Maria de los Santos Garcia-Felguera; entrevista: Silvia Dahl; realització: Albert Bonnin).

Què és la tècnica del bromoli? (Investigació i realització: Raquel Freixas; col·laboració: Laura Covarsí, Silvia Dahl, Maria de los Santos Garcia-Felguera, Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona; realització: Albert Bonnin).

Pocs dies abans del tancament de la mostra, l’octubre passat, vàrem tenir una grata sorpresa. L’Associació Fotoconnexió ens lliurava el Premi Iniciativa Fotogràfica de l’Any 2022: un reconeixement important perquè la “gent del gremi” de la Fotografia i la cultura del país (investigadors, comissaris, conservadors, restauradors, fotògrafs, bibliotecaris, docents, museòlegs, documentalistes, arxivers, etc.) valorava el projecte expositiu.

Foto: Associació Fotoconnexió

Aquest premi era la millor manera de tancar l’exposició… perquè sabem que les exposicions tenen un caràcter efímer. No era un adéu definitiu: ens quedava i ens queda el catàleg, que en aquests moments està exhaurit en la versió paper. Però que, des de la setmana passada, es pot llegir i descarregar des del web del Museu. Descarrega aquí.

Moltes gràcies a totes les persones i institucions que han col·laborat i ajudat a tirar endavant aquest projecte.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí