I Congrés internacional de fotografia. Fotografia naval

  • Foto de mar
  • 09.10.2017
Els passats 5 i 6 d’octubre es va celebrar a València el I Congrés internacional sobre fotografia:  noves propostes en investigació i docència dela fotografia , organitzat per la Universitat Politècnica de València. 
 
Durant dos dies, vàrem ser acollits un bon nombre de professionals de la fotografia: professors i alumnes universitaris i d’escoles privades, historiadors, investigadors, tècnics gestors de patrimoni fotogràfic, etc. Vàrem compartir comunicacions i opinions força interessants al voltant de l’art fotogràfic i l’ensenyament a Espanya. Entre ells, destacar la preocupació que anem arrossegant fa anys sobre la precarietat en l’ensenyament en fotografia des de l’escola secundària fins a les universitats. Raó per la qual els organitzadors del congrés van proposar una taula de diàleg sobre la qüestió que, resumint, seria el crear uns espais de treball per a redactar una petició al Ministerio espanyol perquè reconegui la Fotografia dins els plans d’estudis universitaris. Josep Benlloch, professor titular de fotografia en la Facultat de Belles Arts de València i organitzador del congrés, va expressar molt encertadament la convicció que des de l’educació secundària s’hauria d’ensenyar la Fotografia com una àrea de coneixement per aprendre a llegir de la imatge. I d’aquesta manera, l’alumne anaria assolint un criteri crític i més lliure de manipulacions, que li serà útil en la vida adulta quan observi i interpreti l’allau de fotografies en publicitat, premsa, i art que ens envolten.
 
Foto: Laura Covarsí
L’arxiu fotogràfic del Museu va participar presentant la comunicació Un Laboratori d’experts en fotografia naval del Museu Marítim de Barcelona. Amb aquesta intervenció es pretenia donar a conèixer una fórmula que ens està funcionant amb èxit aquests darrers anys. Les llacunes documentals en les nostres col·leccions fotogràfiques i, el fet d’oferir uns espais o aules de coneixement entre un col·lectiu molt especialitzat i compromès han estat els ingredients per a formar el Laboratori d’experts en fotografia naval i per organitzar 4 sessions anuals d’identificació de fotografia naval. Així mateix, es feia una reflexió envers a aquest llegat tan ric i important que aporten els experts: la necessitat de la transmissió de coneixement per a les noves generacions que, aprofitant aquests espais de coneixement, puguin aprendre i formar-se per, a la llarga, agafar el relleu i seguir constituint-se com un referent en la fotografia naval.

 

Podeu llegir aquí la comunicació. Totes les conferències i comunicacions seran publicades a les actes del congrés. 
 
Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora
Arxiu fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona
 
 
Links relacionats:
 
 
Comparteix aquest post: https://arxiufotograficmmb.blogspot.com.es/2017/10/i-congres-internacional-de-fotografia.html
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí