La navegant Samantha Davis, protagonista de Petites històries, grans dones
- Educació
- 25.02.2021

La navegant Samantha Davies protagonitza el nou vídeo conte del Museu Marítim al cicle Petites històries, grans dones.
Nou museus de la ciutat posen en marxa novament el Cicle de vídeo-contes Petites històries, Grans Dones que té l’objectiu de donar visibilitat a dones relacionades amb els diferents àmbits de cada museu.
En el cas del Museu Marítim de Barcelona, i en el context de la novena edició de la regata de volta al món en solitari, la Vendée Globe 2020, hem volgut destacar la figura de Samantha Davies, una de les sis dones que el passat 8 de novembre van estar en línia de sortida d’aquesta regata considerada l’Everest de la navegació.
Tot i que va haver d’abandonar la regata per una col·lisió al timó, la regatista va manifestar la seva intenció de continuar amb la volta al món, sense competir en la classificació, per tal de poder reprendre la seva tasca humanitària.
La Sam és una navegant amb consciència social, i per això dona suport a l’associació humanitària Mécénat Chirurgie Cardiaque, que permet operar a França a infants amb greus defectes cardíacs quan és impossible fer-ho al seu país per raons tècniques o financeres.
Una navegant solidària
L’equip de la Sam es diu Initiatives-coeur precisament per la col·laboració amb l’associació Mécénat Chirurgie Cardiaque. Durant les regates, Sam recapta diners col·laborant amb esponsors que, cada cop que els perfils de Facebook i Instagram de l’equip aconsegueixen un seguidor nou, fan una donació d’un euro a l’associació.
L’origen d’aquesta iniciativa va ser el 2018, quan Sam participà en una missió humanitària a un hospital de Burundi durant la qual va conèixer la Mireille, una nena de set anys a la que la seva àvia havia portat a la clínica des del Congo per veure un cardiòleg francès, amb l’esperança que pogués ser operada. Sam va seguir cada etapa del viatge de la nena, des de la seva arribada a França fins a la seva operació, convalescència i retorn a casa amb el cor restaurat.
El currículum d’una navegant consumada
Sam va néixer el 23 d’agost de 1974 a Portsmouth, Anglaterra, en el si d’una família marinera. El seu avi era comandant de submarins. Va fer les primeres passes al vaixell dels seus pares.
Llicenciada en enginyeria per la Universitat de Cambridge, Sam començà la seva trajectòria a la vela de competició als 24 anys amb la seva primera volta al món amb tripulació (Trofeu Jules Verne, 1998). Perfeccionista i perseverant, li encanta la velocitat i aguanta bé la competició.
Des del fantàstic segon lloc de Lady Ellen MacArthur al 2000-2001, cap altra dona ha aconseguit pujar al podi de la Vendée Globe. Sam Davies és l’única que ha estat a punt d’igualar la gesta el 2008-2009, en aconseguir el quart lloc gràcies al seu talent i considerable energia.
Tot i que la seva segona Vendée Globe acabà en desastre, el 2012-2013, i massa aviat, la regatista britànica era, a priori, una de les favorites per l’edició d’enguany.
Per saber-ne més del seu palmarès
Samantha Davies a l’MMB
Entre els 33 participants, hi ha hagut 6 dones, i una d’elles ha estat la Samantha Davies. Amb motiu d’aquesta regata, en la que participa també el barceloní Dídac Costa, el Museu Marítim i la Fundació Navegació Oceànica de Barcelona han desenvolupat una exposició que es pot visitar al Museu, i on trobareu a la Samantha entre els altres participants.
També s’ha dut a terme un programa educatiu adreçat a escoles de primària i secundària, les quals han seguit les aventures de tots i totes aquestes regatistes increïbles que han participat en la regata més dura del món, a bord dels vaixells de la classe IMOCA 60, considerats els fórmula 1 del mar.
TAMBÉ ET POT AGRADAR...
-
Educació 26.03.2021
Cloenda del programa educatiu Vendée Globe 2020 amb Dídac Costa
-
Educació 19.03.2021
POSA A PROVA ELS TEUS CONEIXEMENTS SOBRE LA VENDÉE GLOBE
-
Educació 04.03.2021
EL NOU PATAPUM ENS DESCOBREIX EL PAILEBOT SANTA EULÀLIA
-
Educació 19.02.2021
DESCOBREIX LA NOVA EXPOSICIÓ “MESTRES D’AIXA DE BUTXACA”
-
Educació 11.02.2021
Barcelona, bressol de navegants oceànics
-
Educació 22.01.2021
IX EDICIÓ DEL CONCURS DE MICRORELATS MARÍTIMS
-
Educació 20.01.2021
Vela oceànica i ciència, un binomi win-win
-
Educació 17.11.2020
Ciència ciutadana als centres educatius amb Observadors del mar – Microplastic Watchers
-
Educació 05.11.2020
Els centres educatius fan la volta al món amb la Vendée Globe
-
Educació 28.10.2020
Xerrada virtual amb el regatista Gerard Marín
-
Educació 16.10.2020
Pòsters guanyadors de la Mostra Oceà Viu, Planeta Viu
-
Educació 15.10.2020
El programa d’activitats pedagògiques en marxa!
-
segueix-nos
-
web mmb