Ponents de la 8a Jornada de Museus, Gestió documental i Arxiu

  • Arxiu
  • 26.02.2021
8a Jornada Arxiu MMB

El proper dia 18 de març de 2021 tindrem una nova edició de la Jornada de Museus, Gestió documental i Arxiu, enguany amb el títol: “On són les dones als arxius dels museus?”.

Aquesta 8a jornada està dedicada a experiències vinculades amb les dones i els arxius dels museus, mostrant experiències, bagatges i iniciatives. Per aquest motiu tindrem la presència de ponents que ens acostin les seves experiències o les de les seves institucions vinculades a les dones i els arxius dels museus.

Aquest és el cas de les quatre ponents de reconegut prestigi que presentem a continuació amb els títols de les seves ponències:

Remei Perpinyà Morera: “La perspectiva de gènere als arxius dels museus”.

Doctora en Història i Professora Titular de la Universitat Autònoma de Barcelona i responsable de recerca de l’Escola Superior d’arxivística i Gestió de Documents de la UAB. Membre del grup de recerca 2017-SGR0818. Política, Institucions i Corrupció a l’Època Contemporània, del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB. Cap d’estudis de l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents (des de 2002 fins a setembre de 2006) de la Fundació de la UAB.

Ha col·laborat amb el Servei de Documentació d’Història Local de la UAB des de 1986 fins 1992 i membre de Comitè Executiu de SIBHIL·LA (2012-2020). També ha estat Membre del Consell Nacional d’Arxius de Catalunya (2006) i de la Junta directiva de l’Associació d’Arxivers -gestors de Documents de Catalunya (1997-2001), així com del Comitè de la Section for archival Education and Training of International Council on Archives (de l’any 2008 a l’any 2012).

Les últimes publicacions destaquen els següents articles: “Los portales de archivos españoles: transparencia, interoperabilidad y orientación a los usuarios “(2018);  “Memoria y ciudadanía: preservación de archivos de movimientos sociales y movilizaciones ciudadanas en España” (2020); y “El legado documental desde la perspectiva de género: igualdad, diversidad e inclusión” (2020).  

Núria Jornet: “Arxius de dones als centres patrimonials: una oportunitat per a visibilitzar el llegat de les dones. Models i bones pràctiques”.

Doctora en Història Medieval. Va fer la tesina a l’Université de Toulouse-le Mirail i el Màster en Gestió de documents i arxius per la UAB. Professora titular de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals i actualment directora del Departament de Biblioteconomia, Documentació i Comunicació Audiovisual.  Professora visitant a l’Instituto de Historia de la Universidad Santo Tomás de Aquino de Tucumán-Argentina (2009) i al TEMOS-CNRS de la Université d’Angers-França (2019).

Ha participat i codirigit diversos projectes d’investigació reconeguts en convocatòries públiques competitives, estatals i europees, focalitzades en la història de l’espiritualitat en l’època medieval i especialment el monacat femení (Claustra, Paisatges Espirituals, Paisatges Monàstics, F-Atlas), i d’altres projectes més generals relacionats amb la història de les dones (Moments històrics de les dones, Diccionari Biogràfic de Dones, Wikidones).

Ha estat directora del Centre d’Investigació de Dones Duoda de la Universitat de Barcelona (2009-2014).

Ana Mª Martín Bravo: “Ellas también están en el Archivo. La presencia de la mujer en la vida del Museo del Prado a través de los documentos”

Llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Madrid i Doctora en Prehistòria per la Universitat Complutense (1996). Va ingressar en el Cos Facultatiu de Conservadors de Museus en 1999 i des de l’any 2000 forma part de la plantilla del Museo Nacional del Prado. Va treballar en el servei d’exposicions fins a 2004 i des de llavors és part del Servei de Documentació, i va ser nomenada cap del Servei de Documentació i Arxiu en 2008.

Com a divulgadora, en diferents publicacions ha donat a conèixer com es gestiona la informació sobre les col·leccions en el Museu del Prado i el compromís de la institució per difondre entre els ciutadans el coneixement que atresora el Museu sobre la seva història i les seves obres d’art: “El Área de Biblioteca, Archivo y Documentación del Museo Nacional del Prado: hacia una integración de procesos y servicios” (2009); “La información, un recurso en alza: El futuro de la documentación en los museos” (2014); “La gestión de la información en el Museo del Prado” (2015); “200 años documentando las colecciones en el Museo del Prado. Más allá del papel” (2019); “La difusión de los fondos del Archivo del Museo Nacional del Prado” (2019).

Véronique Reuter: “La mujer visible: el papel de las mujeres en los archivos de los museos de Francia”.

Graduada en Història i en documentació-arxivística, va estudiar els tractats de caça francesos de l’Edat mitjana i les seves il·lustracions en manuscrits il·luminats. Va ser bibliotecària a la Biblioteca Nacional de França.

També ha estat documentalista i arxivera en el Ministeri de Cultura, Servei Interministerial d’Arxius de França 2018-2020, on va crear una guia de recerca sobre els arxius de l’esport a França, en el portal Internet de FranceArchives, amb la col·laboració del Comitè d’història del Ministeri dels Esports a França. Actualment és arxivera en el Centre de recerca i de restauració dels museus francesos.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí