EL NOU PATAPUM ENS DESCOBREIX EL PAILEBOT SANTA EULÀLIA
- Educació
- 04.03.2021

El nou número del Butlletí infantil Patapum ens apropa a un dels vaixells més coneguts de la flota que el Museu té a port: el pailebot Santa Eulàlia.
El pailebot Santa Eulàlia és un dels vaixells emblemàtics del Museu Marítim i que, sobretot, és ben conegut per portar any rere any els Reis Mags al Port de Barcelona. Aquest és un dels temes que el Nico i la seva colla ens presenten en el nou número del mes de març que podeu rebre a casa o descarregar-vos-el al nostre web.
Els nens i nenes poden posar a prova la seva destresa respecte al vocabulari mariner tot descobrint les parts del veler, el qual, per la seva configuració de pals i veles, es considera un pailebot, un tipus de veler típic del Mediterrani, coneguts per ser ben ràpids i que es feien servir com a vaixells per al transport de mercaderies.
Un xic d’història
En el cas del Santa Eulàlia, descobrireu que el vaixell no sempre s’ha dit així, i tampoc ha tingut sempre aquest aspecte. L’embarcació, que va ser avarada a la platja de Torrevieja l’any 1918 amb el nom de Carmen Flores, va ser motoritzada el 1930 i rebatejada com Puerto de Palma, i més tard Cala San Vicenç. A partir de 1975, navegà amb el nom de Sayremar Uno, treballant com a vaixell auxiliar i realitzant tasques relacionades amb treballs submarins.
L’any 1997 el Museu Marítim de Barcelona va adquirir el Santa Eulàlia en subhasta i va ser restaurat amb el seu aspecte original de veler de tres pals. El pailebot va tornar a navegar i a dur a terme activitats diverses com a vaixell insígnia del Museu Marítim de Barcelona i de la ciutat. Actualment, és una peça fonamental en tota classe de programes educatius i activitats pedagògiques i ciutadanes relacionades amb el mar.
La vida a bord
Els pailebots van ser una part important de la flota de velers catalans que navegaren a vela la primera meitat del segle XX.
Tal com ens presenta aquest número del Patapum, la vida a bord d’aquests vaixells era ben dura. Les tasques es dividien entre els oficials i els mariners. Mentre que el capità i els seus ajudants dirigien la navegació i deien com s’havien d’estibar les mercaderies, els mariners s’encarregaven de dur a terme totes les maniobres a bord.
Us hi esperem a bord!
El pailebot Santa Eulàlia s’utilitza actualment per dur a terme activitats educatives a bord adreçades a escoles, joves i públic en general. A més, es pot visitar al moll de la Fusta, al Port de Barcelona.
Animeu-vos a descobrir l’enigma que planteja aquest Patapum i compartiu la vostra descoberta amb nosaltres amb el hashtag #mmbpatapum.
Us hi esperem!
TAMBÉ ET POT AGRADAR...
-
Educació 06.09.2023
El pailebot Santa Eulàlia, protagonista a l’aula
-
Educació 19.07.2023
“22 dies en 22 peus, aventura en solitari a l’Atlàntic 2023”. Emoció i aprenentatge!
-
Educació 30.06.2023
Posem una “Mirada blava” al curs vinent!
-
Educació 02.06.2023
FES ENTRAR EL MAR A L’AULA
-
Educació 22.05.2023
MONSTRES MARINS AL MUSEU!
-
Educació 11.05.2023
INTERNET I LA PERVERSIÓ DE LA METÀFORA OCEÀNICA
-
Educació 05.05.2023
Recursos i activitats per a persones amb autisme
-
Educació 24.03.2023
S.O.S MAR. HORA D’ACTUAR!
-
Educació 20.03.2023
El projecte Boat Project arriba al Museu Marítim de Barcelona
-
Educació 13.03.2023
Jo també hi vaig ser!
-
Educació 20.02.2023
3a. Trobada de Lobas de mar a l’MMB
-
Educació 16.02.2023
Iosune Uriz a Petites històries, grans dones
-
segueix-nos
-
web mmb