EL NOU PATAPUM ENS DESCOBREIX EL PAILEBOT SANTA EULÀLIA

  • Educació
  • 04.03.2021

El nou número del Butlletí infantil Patapum ens apropa a un dels vaixells més coneguts de la flota que el Museu té a port: el pailebot Santa Eulàlia.

El pailebot Santa Eulàlia és un dels vaixells emblemàtics del Museu Marítim i que, sobretot, és ben conegut per portar any rere any els Reis Mags al Port de Barcelona. Aquest és un dels temes que el Nico i la seva colla ens presenten en el nou número del mes de març que podeu rebre a casa o descarregar-vos-el al nostre web.

Els nens i nenes poden posar a prova la seva destresa respecte al vocabulari mariner tot descobrint les parts del veler, el qual, per la seva configuració de pals i veles, es considera un pailebot, un tipus de veler típic del Mediterrani, coneguts per ser ben ràpids i que es feien servir com a vaixells per al transport de mercaderies.

Un xic d’història

En el cas del Santa Eulàlia, descobrireu que el vaixell no sempre s’ha dit així, i tampoc ha tingut sempre aquest aspecte. L’embarcació, que va ser avarada a la platja de Torrevieja l’any 1918 amb el nom de Carmen Flores, va ser motoritzada el 1930 i rebatejada com Puerto de Palma, i més tard Cala San Vicenç. A partir de 1975, navegà amb el nom de Sayremar Uno, treballant com a vaixell auxiliar i realitzant tasques relacionades amb treballs submarins.

L’any 1997 el Museu Marítim de Barcelona va adquirir el Santa Eulàlia en subhasta i va ser restaurat amb el seu aspecte original de veler de tres pals. El pailebot va tornar a navegar i a dur a terme activitats diverses com a vaixell insígnia del Museu Marítim de Barcelona i de la ciutat. Actualment, és una peça fonamental en tota classe de programes educatius i activitats pedagògiques i ciutadanes relacionades amb el mar.

La vida a bord

Els pailebots van ser una part important de la flota de velers catalans que navegaren a vela la primera meitat del segle XX.

Tal com ens presenta aquest número del Patapum, la vida a bord d’aquests vaixells era ben dura. Les tasques es dividien entre els oficials i els mariners. Mentre que el capità i els seus ajudants dirigien la navegació i deien com s’havien d’estibar les mercaderies, els mariners s’encarregaven de dur a terme totes les maniobres a bord.

Us hi esperem a bord!

El pailebot Santa Eulàlia s’utilitza actualment per dur a terme activitats educatives a bord adreçades a escoles, joves i públic en general. A més, es pot visitar al moll de la Fusta, al Port de Barcelona.

Animeu-vos a descobrir l’enigma que planteja aquest Patapum i compartiu la vostra descoberta amb nosaltres amb el hashtag #mmbpatapum.

Us hi esperem!

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí