L’ARXIU GENERAL A L’IN MUSEU 2024

  • Arxiu
  • 07.03.2024

Descobreix l’ànima dels museus

El dIssabte 2 de març pel matí es va organitzar la visita a l’arxiu del Museu Marítim de Barcelona, amb motiu de l’IN MUSEU 2024. En aquesta 7a edició van participar 16 equipaments de la ciutat de Barcelona on es podien triar visitar les col·leccions, les reserves, els tallers de restauració i altres espais habitualment poc coneguts. Una invitació a descobrir espais com el taller de conservació-restauració, les reserves de les col·leccions, els arxius o la drassana on es restauren les embarcacions tradicionals.


L’Arxiu General formava part d’aquesta activitat que tenia el vestíbul com a punt de presentació i d’acollida als assistents amb una breu introducció. A continuació, ens vam dirigir a l’aparador expositiu Gotes d’Arxiu, que permet treure a la llum peces custodiades a l’arxiu del Museu Marítim, on es va realitzar una explicació detallada dels documents, traduïts en tres idiomes i en llenguatge Braille.


Aquest Gotes d’Arxiu està dedicat a “El paper de la dona en la salvaguarda del patrimoni cultural”. L’Arxiu General del Museu Marítim de Barcelona custodia els expedients que documenten aquests ingressos i hem fet una cerca per obtenir dades sobre donacions al llarg del segle XX (1929-1999) i en concret de donacions fetes per dones.

Abans de veure les instal·lacions de l’arxiu es va fer un breu resum històric de l’edifici i de la creació del museu a l’entrada d’una de les naus de les Drassanes. La visita, més tard, ens portava a descobrir un espai poc conegut com el dipòsit.

La segona part de la visita passava per una visita als espais menys coneguts com el dipòsit i la sala de consulta on les persones assistents van poder gaudir d’una mostra representativa de diverses joies documentals de l’arxiu i de les explicacions corresponents per part del personal del departament de l’Arxiu General del Museu Marítim de Barcelona.

Aquesta activitat es va dividir en dues sessions per a facilitar la visita a espais poc coneguts de l’arxiu. Volem agrair la presència a aquelles persones que han fet possible aquesta edició i, sobretot, han gaudit d’una experiència diferent i amb ganes de participar a la propera edició. No hi falteu.


  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí