JO, DE PETITA, ANAVA SEMPRE AL MOLL

  • Educació
  • 08.02.2022

Nova exposició que convida a repensar com ens relacionem amb la mar i amb la pesca en un món en transformació.

Jo, de petita, anava sempre al moll”… aquesta frase la repeteixen les dones que integren la comunitat pescadora de la Barceloneta. De petites i de grans, les dones, els  homes i tothom que en forma part tenen la necessitat de passar pel moll quasi cada dia. L’acció quotidiana de passar pel moll els fa ser -pertànyer- i, al mateix temps, estar -habitar el territori-.

El pròxim 5 de març a les 18 hores, l’MMB inaugura «Jo, de petita, anava sempre al moll», una petita mostra que reflexiona sobre la sostenibilitat i la pesca a partir de l’anàlisi del que passa en un territori concret: la Barceloneta.

L’exposició, que commemora l’Any Internacional de la Pesca, aborda temàtiques com l’adaptació de les barques als canvis de normatives, la manca de relleu generacional de la professió o la pèrdua d’espais al barri per la pressió turística. 

Noves perspectives per al sector de la pesca

Sota el paraigua de l’Agenda 2030, l’exposició analitza també com han de ser els oficis de la pesca en una societat sostenible, que sumi als objectius  mediambientals, els vinculats a la preservació d’una cultura i d’una comunitat.

«Jo, de petita, anava sempre al moll» lluita contra el relat èpic i derrotista que prolifera entre els pescadors sobre la seva continuïtat i dibuixa un futur possible si es pensa, tal com es desprèn de l’escolta de les dones d’aquest camp, des de la inclusió, la diversitat i la posta en valor de la proximitat. També si som capaços de mirar què passa fora i assumir-ne la responsabilitat que hi tenim”. 

«Jo, de petita, anava sempre al moll» lluita contra el relat èpic i derrotista que prolifera entre els pescadors sobre la seva continuïtat i dibuixa un futur possible…”.

Catalina Gayà, comissaria de l’exposició

Dones i joves reinventen la professió

Per demostrar que això és possible es posa el focus en un seguit de joves -principalment dones-  de Catalunya, València i les Balears que estan reinventant la professió i es  caracteritzen per un gran amor cap al patrimoni marítim i l’ús de les xarxes socials per comunicar-se amb la societat.

La sostenibilitat de la pesca, però, interpel·la també el públic: quin paper té la ciutadania en un consum de peix sostenible?, què perd una ciutat que no valora la comunitat pescadora?

«Jo, de petita, anava sempre al moll» és una crida a repensar com ens relacionem amb la mar i amb la pesca en món en transformació”.

Programa d’activitats entorn de la mostra

Com a complement a l’exposició, l’MMB proposa un programa d’activitats adreçat als públics que permet aprofundir en els diferents temes que s’aborden.

El públic familiar té l’oportunitat de participar en dos conta-contes: mentre que el cicle Petites històries, grans dones ens presenta la vida de la pescadora Maribel Cera, l’activitat el Marineret de la Barceloneta dona a conèixer un recorregut sensorial pel barri mariner de la Barceloneta, entre altres propostes.

El públic en general podrà gaudir de visites guiades per la comissaria o sopars temàtics entorn el món de la pesca.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí