EL PROGRAMA 22 DIES EN 22 PEUS, A TOTA VELA
- Educació
- 05.10.2023
Les escoles ja naveguen seguint les passes dels navegants que participen en la Mini Transat 2023.
Fa poc més d’una setmana que es va iniciar la Mini Transat 2023 i més de 4.000 alumnes de 63 escoles d’arreu de Catalunya, Les Illes Canàries i Madrid, les quals estan fent els seguiment dels i la navegants adherits al programa educatiu “22 dies en 22 peus, aventura en solitari a l’Atlàntic 2023”.
Aquesta és una proposta desenvolupada des de la Fundació Barcelona Capital Nàutica i el Museu Marítim de Barcelona amb l’Objectiu de fer entrar el mar a l’aula i apropa la cultura i el patrimoni marítim als nois i noies.
Alumnat i navegants es coneixen
Els centres educatius han començat a treballar els nou reptes que planteja el programa educatiu per descobrir qui és el o la navegant a qui apadrinen, i estant molt atents a les seves evolucions, seguint el tracker de la regata.
D’altra banda, els skippers han pogut conèixer les escoles i instituts que els estan seguint. En ambdós casos es crea un vincle emocional que facilita la motivació de l’alumnat per afavorir l’aprenentatge. Igualment, els i les navegants saben que tenen un gran gruix de persones que estan pendents de la seva navegació tal i com comenten els mestres de l’Escola Miquel Martí i Pol, de Barberà del Vallès: “A través d’aquest material hem treballat una rutina de pensament, per provocar que a través de l’observació pensessin i es formulessin preguntes al voltant del nostre apadrinat. Ha estat emocionant escoltar les seves connexions al voltant de molts sabers.”
1000 seguidors a instagram
Des del primer moment mestres i professorat està compartint la feina que està fent l’alumnat a l’aula a través d’instagram. Els resultats es poden veure a @22dies22peus.
L’Instagam del programa educatiu ja ha arribat als 1000 seguidors, molts dels quals són alumnes, docents, famílies i centres educatius. A tots i totes els donem les gràcies per la vinculació al projecte.
Activitats per sortir de l’aula
A banda dels reptes que es proposen per treballar a l’aula, els nois i noies tenen la possibilitat de participar en altre activitats per aprofundir en diferents aspectes del mar i la navegació així com el patrimoni marítim.
Xerrada sobre la travessa de l’Atlàntic: Una persona experta es presentarà davant l’alumnat per compartir de primera mà vivències i anècdotes sobre la Mini Transat: històries del seu dia a dia, detalls sobre la logística, reflexions sobre les emocions que es generen en aquest viatge en solitari…
Un viatge mar enllà: Com era la travessa de l’Atlàntic als segles XVIII i XIX, en què els vaixells catalans el creuaven per anar a fer les Amèriques? Quins eren els productes de comerç que es portaven des de l’altra banda de l’Atlàntic? Aquestes són algunes de les preguntes que s’intenten respondre amb la visita a l’exposició «Catalunya mar enllà», del Museu Marítim.
Seguim l’empremta dels descobridors: L’activitat planteja quina era la situació a Europa occidental abans de l’època dels descobriments i com, a partir dels diferents viatges que van fer els descobridors, aquesta imatge medieval es va anar ampliant i modificant.
Tast d’esports nàutics: Aprendre sobre la navegació a vela és molt interessant. Però encara ho és més posar-ho en pràctica! El Tast d’Esports nàutics és una fantàstica oportunitat per passar un gran dia al mar amb el grup classe provant diferents disciplines, en una de les Escoles de Vela reconegudes per la Federació Catalana de Vela del Litoral Català.
Col·laboració amb altres institucions
Fruit de la col·laboració amb altres institucions educatives el programa educatiu 22 dies en 22 peus, aventura en solitari a l’Atlàntic ha pogut arribar arreu del territori i augmentar els recursos que es posen a disposició d’alumnes i docents.
En aquest sentit destaca la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya a través del Programa d’Inovació STEAMCat i del Canal de Reporters, la mediateca de periodisme a les aules.
També cal esmentar el Consorci d’Educació de Barcelona a través de la Convocatòria unificada de programes. I la Federació Catalana de Vela.
TAMBÉ ET POT AGRADAR...
-
Educació 04.07.2024
La navegació esportiva del segle XXI arriba als instituts
-
Educació 28.06.2024
PENÉLOPE, LA MAR ÉS TEVA
-
Educació 24.06.2024
COMPETIR A MAR
-
Educació 20.06.2024
ORGULL DE MUSEU 2024
-
Educació 30.05.2024
Vaixells voladors a la Festa de la Ciència
-
Educació 21.05.2024
FES ENTRAR EL MAR A L’AULA. CURS 2024-2025
-
Educació 14.05.2024
CONNECTADES PER MAR
-
Educació 13.05.2024
LE MUSÉE MARITIME DE BARCELONE, EN FRANÇAIS
-
Educació 06.05.2024
“GERMANET”, L’ODISEA D’UN JOVE GUINEÀ, PROTAGONISTA ALS INSTITUTS
-
Educació 23.04.2024
DONES QUE TRENQUEN ONES: LA COPA AMÈRICA COM A SOMNI
-
Educació 20.02.2024
El mar i els vaixells, situació d’aprenentatge
-
Educació 14.02.2024
Judith Mas (II): Nou anys solcant els mars i oceans del món
-
segueix-nos
-
web mmb