El MUSEU A L’HOSPITAL AMB ARTEPALIATIVO

  • Educació
  • 25.10.2021

El Museu Marítim de Barcelona ha iniciat una col·laboració amb l’associació Artepaliativo per apropar la cultura i el mar als infants dels hospitals.

Apropar la cultura des de una institució com el Museu Marítim de Barcelona i dur a terme sessions artístiques que es realitzen en un hospital, és per a Artepaliativo una oportunitat per fer que els pacients més petits puguin aconseguir un doble objectiu: el terapèutic i l’educatiu. De fet, des de fa una mesos, l’MMB facilita recursos a l’entitat per fer tallers en hospitals com ara Sant Joan de Déu, per tal que els nois i noies puguin fer-se vaixells de joguina, i també fa arribar el butlletí infantil Patapum per apropar el mar i la navegació.

En aquesta entrevista, les responsables de l’entitat ens expliquen com es viu aquesta col·laboració…

Què és Artepaliativo i quina finalitat té?

Artepaliativo és una entitat social que acompanya en la dimensió emocional a les persones que pateixen una malaltia a través de sessions artístiques als hospitals, centres socio-sanitaris com ara residències i també als domicilis. Oferim espais creatius que radiquen en la llibertat i el respecte, sempre des d’una mirada terapèutica basada en disciplines com l’artteràpia, el counselling, l’educació social i les belles arts.

La finalitat és reduir el dolor emocional de persones que pateixen una malaltia de llarga estància, a través de tallers que es centren en el procés, mai en el resultat. Totes les emocions són benvingudes, artepaliativo les acull i les acompanya.

Per què vau voler treballar amb el Museu Marítim de Barcelona?

Artepaliativo utilitza l’art com a vehicle per aflorar les emocions. Amb l’art i les idees dels pacients que ens hem trobat al llarg d’aquest recorregut, la cultura ens ha acompanyat en moltes de les sessions que hem impartit. Per a nosaltres, el Museu Marítim representa un referent cultural i històric. Apropar l’artteràpia a institucions com el Museu Marítim, on l’art és present, ens semblava un simbolisme de tot l’impacte positiu que es pot generar a una societat, gràcies a aliances amb la cultura i l’art en tots els seus aspectes.

Apropar l’artteràpia a institucions com el Museu Marítim, on l’art és present, ens semblava un simbolisme de tot l’impacte positiu…

Associació Artepaliativo

Considerem molt important la cultura de la ciutat de Barcelona i la tradició que l’envolta amb tots els oficis i que en concret, estan relacionats amb el mar, i com d’important és en el dia a dia als hospitals aquests estímuls positius de cultura i educació en un moment en que els pacients no poden sortir de l’hospital.

Com reben els pacients les propostes?

En un espai com els hospitals o les residències on els estímuls són sanitaris o relacionats amb la malaltia que pateix el pacient, l’art és una via per imaginar, crear i ser. Un dels valors que posem en pràctica és la innovació.

En totes les nostres sessions realitzem un desplegament de materials d’una maleta que està en constant evolució. Els infants tenen l’oportunitat d’experimentar a través dels sentits i materials que ells mateixos ens demanen o materials que hem considerat interessants per les sessions amb pacients, com són els aportats pel Museu…

El butlletí PAtapum es distribueix als infants de lHospital Sant Joan de Dèu.

Algun exemple del que feu…

Les criatures, des de les finestres  de les seves habitacions de l’hospital, veuen els vaixells i després en poden construir un. A l’hospital utilitzem cubells perquè puguin fer navegar els seus vaixells però els recordem que quan tornin a casa poden fer-se’n un altre, que s’emporten l’aprenentatge a casa, a la vegada que s’emporten, també, un record agradable de l’estància a un hospital.

Apropar la cultura des de una institució com un Museu i les sessions artístiques que es realitzen en un hospital, és per nosaltres una oportunitat per fer que els nostres petits pacients puguin tenir un doble valor a les sessions: el terapèutic i l’educatiu.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí