El Guanyador del VI Premi de recerca Antoni de Capmany

  • Recerca
  • 19.12.2022
El Sr. Lluis Rotllan amb el Director de MMB el Sr. Enric Garcia

En aquesta VI convocatòria el treball guanyador ha estat Els Consignataris de Vaixells del Port  de Barcelona en el pas de la vela al vapor de Sr. Lluís Rotllan Riera.

Aquest treball fa l’estudi de la professió de consignataris, la seva configuració com a professionals i la transformació que va viure la professió en el pas de la navegació de vela a la de vapor.

A partir d’un exhaustiu anàlisi de diferents fonts documentals, aporta noves dades i reflexions sobre quins canvis van ser els que van anar transformant la professió. En el decurs de l’estudi exposa com van anar canviant els preus del transport entre velers i vapors al port de Barcelona, i com juntament amb d’altres factors van modificar el tràfic de mercaderies, i com les funcions dels consignataris van evolucionar i es van adaptar als nous tràfics i les noves circumstàncies del transport per mar, configurant la professió actual de consignatari tal com la coneixem ara, com a resultat de les transformacions que va provocar el vapor en el comerç marítim.

Fa un repàs de l’evolució d’aquesta professió al llarg de la història. Les tasques que desenvolupen. I un estudi molt interessant de la situació dels consignataris al Port de Barcelona, i les seves trajectòries al llarg de tots aquests anys de grans canvis.

De com van afectar els canvis del pas de la vela al vapor, s’han fet estudis diversos que analitzen altres aspectes de la historiografia marítima, però certament en el cas dels consignataris era un tema pendent, i sobre el que aquest treball suposa un avenç i representa una aportació interessant al respecte.

El premi està dotat amb 3000€. A la fotografia veiem al guanyador els Sr. Lluis Rotllan amb el director general del MMB el Sr. Enric Garcia.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí