Estudis 27: La Barcelona global. El port de Barcelona en la formació del mercat mundial (1848-1914).

  • Recerca
  • 18.12.2023

Ja està publicat el llibre de Carles Badenes Escudero. El podeu trobar disponible a la web del MMB.

És el resultat de la recerca guanyadora del XVII Premi de Recerca Ricart i Giralt.

L’autor en aquest treball situa el port de Barcelona en el marc de les seves relacions comercials, en el context històric de la ràpida integració econòmica global que va marcar la segona meitat del segle XIX llarg.

Combinant l’estudi de fonts oficials, l’anàlisi sistemàtica d’informació publicada en premsa i una extensa revisió de treballs d’historiografia local i internacional, l’autor analitza les dificultats, les conjuntures crítiques, i els èxits del procés d’inserció del port català en el mercat mundial, durant el que s’ha anomenat la primera globalització. Estudia la formació i expansió d’una extensa i complexa xarxa de relacions, entenen el port com la suma i combinació de diversos ports: el port regional, el port urbà i industrial, i el port colonial.

L’autor Carles Badenes Escudero és llicenciat en Economia per la Universitat Pompeu Fabra (2009) i en Ciències Polítiques per la Universitat de Barcelona (2012). És també doctor en Història Econòmica per la Universitat Autònoma de Barcelona, on ha estat investigador i professor associat. La seva recerca es centra principalment en la història comercial i financera catalana del segle XIX i començaments del XX, així com en l’estudi dels processos d’integració i desintegració econòmica internacional: les seves causes, condicionants i paral·lelismes. Combina la recerca acadèmica, amb l’anàlisi econòmica aplicada i l’avaluació de polítiques públiques a l’administració.

Per accedir a la publicació aneu a la pestanya de recerca de la web MMB i aquí trobareu la publicació.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí