Entrega del XXIV Premi Ricart i Giralt

  • Recerca
  • 31.10.2023

La guanyadora d’aquesta edició ha estat l’Aïda Sánchez Martínez, amb el projecte a desenvolupar al llarg d’un any Les dones a la comunitat pescadora del Barri de la Ribera.

El jurat va destacar la solidesa metodològica de la proposta, l’originalitat de la temàtica i la innovació en l’enfocament que aporta el projecte.

L’objectiu del treball és d’una banda l’anàlisi i visibilització de les dones en la comunitat pescadora del Barri de la Ribera a l’època medieval, tot analitzant el rol de les dones a partir de la documentació d’arxiu, i contextualitzant amb la bibliografia; i alhora fer una reflexió sobre els discursos més tradicionals, i incorporar les dones dins l’estudi de la comunitat pescadora com un actiu, i a la història com un subjecte.  

Tot posant en relleu que el treball femení en les societats preindustrials desenvolupava un paper essencial en la producció, elaboració de béns i el funcionament de la societat, i que les dones contribuïen d’una manera significativa a la subsistència de la societat. Aquest projecte vol contribuir a omplir el buit que hi ha encara d’estudis que tractin en profunditat el treball femení en aquest àmbit.

El premi el convoquen conjuntament l’IRMU i l’MMB, està dotat amb 6.000 € i el resultat final serà publicat pel Museu en la Col·lecció Estudis. En aquesta edició hi han participat 5 projectes.

Un any més el Museu Marítim de Barcelona i l’Institut Ramon Muntaner volen agrair la participació i la qualitat dels projectes presentats.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí