VII Premi Antoni de Capmany

  • Recerca
  • 20.12.2023

Aquest mati s’ha fet l’entrega del VII Premi de recerca Antoni de Capmany, el guanyador d’aquesta convocatòria ha estat Pau Márquez Antón, pel treball de fi de Màster Assemblearisme al Port de Barcelona: Anàlisi de l’OEPB a partir de dos enregistraments en cinta de casset (1980-1988).

El Jurat reunit al Museu Marítim de Barcelona el 29 de novembre va considerar atorgar el premi a aquest treball ja que fa una aportació rellevant des del punt de vista de la temàtica, i per l’ús i el tractament que fa de les fonts primàries, alhora que va valorar molt positivament les possibilitats de continuïtat d’aquesta línia de recerca.

En aquest treball es presenta una proposta metodològica per a l’anàlisi dels enregistraments sonors de les assemblees de treballadors, que aprofita recursos tecnològics recentment disponibles i de lliure accés, aplicables a estudis posteriors que tractin amb fons orals.

I a partir d’un estudi molt concret de dos enregistraments i les actes de dues de les assemblees de l’organització d’estibadors portuaris de Barcelona, indaga sobre el moviment sindical dels estibadors del port de Barcelona en uns anys de grans transformacions socials, és un estudi molt concret però tot i això pot arribar a fer una primera  valoració d’aspectes rellevants, com son la dinàmica de les reunions d’aquests treballadors portuaris i els canvis de posicionament respecte a les estratègies en la lluita dels seus drets.

Aquestes convocatòries estan adreçades a treballs de Màster presentats a la UB amb l’objectiu de de fomentar la recerca en el camp de les ciències socials relacionades amb la història i la cultura marítimes entre els investigadors novells. El premi està dotat amb 3.000 €

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí