Concessió XXIII Premi de Recerca Ricart i Giralt

  • Recerca
  • 10.11.2022

Avui s’ha fet l’acte d’entrega del Premi de Recerca Ricart i Giralt, premi convocat per l’Institut Ramon Muntaner i el Museu Marítim de Barcelona.

El guanyador d’aquesta edició ha estat el Dr. Brendan J. Von Briesen, amb el projecte “Quedan unidos, y forman un solo cuerpo”: La Revolución Portuaria y los cargadores marítimos de Tarragona (1748 – 1914).

El jurat va considerar que aquesta proposta d’investigació tenia una gran solidesa metodològica i que l’autor te un l’ampli coneixement de les fonts primàries i la bibliografia, i que la temàtica és interessant donat l’abast cronològic i territorial del projecte, atès que es centra en la transformació de les activitats de càrrega i descàrrega en una època de grans canvis i mutacions en la navegació i les operacions portuàries, a un dels grans ports catalans.

L’objectiu de la investigació és fer la història del treball dels carregadors al port de Tarragona en la transició de l’antic règim al sistema liberal capitalista. S’analitzaran els canvis institucionals i els canvis tecnològics, i l’impacte que aquests canvis van tenir en el mercat laboral portuari. Es proposa estudiar la història del sector des del gremi de mareantes, a partir de les ordenances de la Matricula de Mar de 1748 i 1802, el procés de liberalització del treball de càrrega i descarrega al llarg del segle XIX, i l’aparició de l’organització sindical. S’investigarà quines van ser les respostes organitzatives que es van donar al Port de Tarragona, i quina afectació van tenir totes aquestes transformacions a la vida laboral del treballadors de la càrrega i descarrega d’aquest port.

El projecte es dura a terme al llarg d’un any i està dotat amb 6000€. Un any més el Museu Marítim de Barcelona i l’Institut Ramon Muntaner volen agrair l’alt nivell de participació i la qualitat dels projectes presentats.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí