Drassana: ja tenim aquí la 30, i comencem a treballar en la 31
- Recerca
- 16.03.2023

Drassana, la revista científica del Museu Marítim de Barcelona.
Us informem que ha sortit publicat el número 30 de la revista Drassana. I que comencem a treballar en el proper número, ja està obert el termini per la recepció d’articles pel número 31 de la revista. Acceptem articles d’investigació i també propostes pel Dossier monogràfic. Podeu enviar les propostes d’articles i informar-vos sobre les característiques que han de tenir a la web de la revista.
A la web trobareu també l’últim número publicat de Drassana, el 30. Aquesta Drassana té un Dossier que ha estat coordinat per el Dr. Oscar Riezu Elizalde (Universitat de Navarra) sobre l’explotació forestal per la construcció naval, i les estratègies que es van anar seguint per les autoritats en els casos estudiats per garantir el subministrament de fusta, i les implicacions que en cada cas van provocar en els diferents territoris.
En aquest monogràfic diferents experts en el tema han fet articles centrats en diferents llocs d’extracció de fusta, des de llocs poc coneguts per la historiografia europea, com la Xina, com es el cas de l’article de Ian Miller y Jason Maltz, que donarà elements de comparació d’aquest fenomen entre territoris molt allunyats.
També trobareu dos articles sobre del cas Espanyol, que donen llum sobre l’evolució de la política d’abastiment de fusta per la construcció un, l’article de Marcel Puyol, centrat en l’explotació dels boscos peninsulars, en concret de la zona catalana per la construcció a Barcelona, i en l’altre, com evoluciona la política de l’estat en aquest aspecte en el creixent interès per la riquesa forestal americana, com podem veure en el treball de Rafal Reichert sobre l’explotació de les masses forestals del Golf de Mèxic.
També en aquest monogràfic podreu llegir l’article de Hamish Graham sobre el cas francès i el treball de Dorin Ian Rus sobre una part important de l’explotació forestal, com és el transport fluvial estudiant un cas de Romania, un factor decisió alhora d’escollir un bosc o un altre.
Amb aquest Dossier es posa en rellevància la complexitat, importància i globalitat que va tenir l’explotació de fusta per la construcció naval en l’època moderna.
Finalment, la Drassana 30 també trobareu un estudi sobre el xabec Atrevido i un altre sobre la conflictivitat del cobrament de la lleuda a Cotlliure, treball que va guanyar el VI Premi Antoni de Capmany. En l’apartat d’altres museus podeu veure l’article sobre el Maritime Museum of the Atlantic de Halifax (Canadà). I l’àlbum de fotos de retrats de persones relacionades amb la mar. Aquest any Drassana a estat acceptada a European Refernce Index Humanities and Social Sciences (ERHI Plus) índex de classificació de revistes científiques europees, creat al 2007 per la European Science Foundation, i que des del 2014 gestiona la Norwegian Social Science Data Services (NSD). Aquest índex recull publicacions que acompleixen amb uns criteris establerts de qualitat, amb l’objectiu de millorar la visibilitat de la investigació d’alta qualitat a Europa i facilitar l’accés a la publicació dels resultats de la investigació en tots els idiomes europeus.
TAMBÉ ET POT AGRADAR...
-
Recerca 31.10.2023
Entrega del XXIV Premi Ricart i Giralt
-
Recerca 04.10.2023
VII Convocatòria del Premi Antoni de Capmany
-
Patrimoni Recerca 20.09.2023
El llibre “El pailebot Santa Eulàlia” en obert
-
Recerca 22.06.2023
VIII Jornada de recerca local, patrimoni i història marítima a YOUTUBE
-
Recerca 02.06.2023
XXIV convocatòria del Premi de recerca Ricart i Giralt.
-
El museu Recerca 23.02.2023
Les patents de sanitat Marítima
-
Recerca 19.12.2022
El Guanyador del VI Premi de recerca Antoni de Capmany
-
Recerca 15.11.2022
PORT VELL: LA TRANSFORMACIÓ DE PORT INDUSTRIAL A PORT HISTÒRIC
-
Recerca 10.11.2022
Concessió XXIII Premi de Recerca Ricart i Giralt
-
Recerca 08.11.2022
VIII Jornada de recerca local, patrimoni i història marítima
-
Recerca 14.09.2022
VI Premi Antoni de Capmany
-
Recerca 04.07.2022
VIII JORNADA DE RECERCA LOCAL, PATRIMONI I HISTÒRIA MARÍTIMA.
-
segueix-nos
-
web mmb