El museu posa al servei del ciutadà més de 2.300 imatges digitalitzades

  • Patrimoni
  • 20.12.2022
Talleres Nuevo Vulcano. Construcciones número 2 y 3. 1960

Seguim treballant amb la digitalització per garantir la conservació, la preservació i la difusió dels fons patrimonials del Museu Marítim de Barcelona gràcies al suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La digitalització dels fons no només ens permet posar al servei del ciutadà continguts que permetin explicar la història marítima i generar nous coneixements, sinó també millorar les condicions de preservació del patrimoni.

La creació d’imatges digitals facilita la consulta a la documentació a través d’internet, disminueix els riscos de deteriorament del document a l’evitar manipulacions i ens permet la realització de publicacions, l’edició de catàlegs d’exposicions, la consulta i la investigació.

Els documents digitalitzats són 951 positius i negatius fotogràfics que documenten els treballs de Talleres Nuevo Vulcano (TNV), empresa que s’instal·là al moll Nou de Barcelona l’any 1934, dedicada a la construcció i reparació de calderes i màquines de vapor, i més endavant a la reparació d’embarcacions.

Mecànica del vapor Mallorca. Inclou caldera. 1950-1951

La digitalització de 750 fotografies en diversos suports i formats relatius a la companyia naviliera Ybarra y Cia dedicada principalment al tràfic regular de cabotatge. Des de finals del segle XIX la companyia explotava les rutes del litoral mediterrani, i la zona atlàntica.

Imatges digitals de documentació en suport paper de 340 gravats, 39 cartes nàutiques, 14 plànols d’embarcacions i 3 diaris de navegació a través dels quals podem resseguir les evolucions dels ports, els episodis navals, les rutes marítimes, la construcció naval o les dades relacionades amb els esdeveniment que succeeixen a bord del vaixell durant la navegació. Finalment s’ha digitalitzat 272 plànols realitzats amb motiu del Plan Nacional de mejoramiento de la vivienda en los poblados pescadores pel Ministerio de la Gobernación, Dirección General de Arquitectura, Madrid.1946. Els plànols ens permet conèixer com era la costa i els interiors de les cases de pescadors de tot el litoral català

Gravat Barcino: Metropolis Hispanici Principatus Cataloniae in littore Maris Mediterranei perquam manita, et ob portus como ditatem celeberrimun Emporuan Cura Imp en fis MATTH. SEUTTERI S. Caes et REG. CATHOL. MAI. GEOGR. AUG. VIND /BARCELLONA die Haupt Satt des Sanifchen Fürftenthums Catalonien an dem Mittelländifchen Meer….
Carta General del Oceano Atlántico Septentrional que comprende desde el Ecuador hasta 58º 35′ de latitud norte, y entre la longitud de 93º 45′ al Oeste, 17º al Este del meridiano de Cadiz. Autor: Espanya Dirección de Hidrografía, (Entitat productora) Bregante, F., (gravador text) Leclercq, Ch., (gravador) Giraldós, Manuel, (gravador text)
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí