Un document curiós s’incorpora a les col·leccions de Museu Marítim de Barcelona.

  • El museu
  • Patrimoni
  • 09.12.2022
Cromo de la col·lecció

L’MMB ha rebut la donació d’un particular que té una relació directa amb la història de les Drassanes Reials i del mateix museu. Es tracta d’un cromo de la col·lecció Epopeyas de la Guerra.

El 18 de juliol de 1936, amb el cop militar, Barcelona es va convertir en escenari de combats en diferents indrets. En aquell moment a la caserna de les Drassanes hi havia elements de la Mestrança d’Artilleria i de la Plana Major de la Brigada d’Artilleria. En total, uns seixanta homes, amb alguns civils que s’hi van afegir voluntàriament.

La matinada del 19 de juliol alguns grups de civils armats, majorment militants de la CNT, es van assaltar la caserna. La lluita va ser ferotge, però finalment la tarda del 20 de juliol van prendre l’arsenal. L’episodi va fer-se famós, entre altres coses, perquè en la lluita va caure Francisco Ascaso Budria, destacat membre del moviment anarquista espanyol.

Uns dies després, en un cop de mà pacífic, un grup de treballadors de l’Escola de Nàutica i funcionaris de la Generalitat, sota el comandament de Ferran Arranz Casaús, van presentar-se a les Drassanes i van fixar un cartell que deia: “Edifici destinat a Museu Marítim per la Generalitat de Catalunya”. Fet això, Arranz va anar a la Generalitat a demanar suport oficial. El que va passar més tard ja és història.

Un dels cromos de la col·lecció Epopeyas de la Guerra, distribuïda pels Almacenes Alemanes, empresa col·lectivitzada, de Barcelona, representa aquest episodi. En la imatge es pot identificar perfectament la façana de les naus de la Generalitat (avui dia entrada al museu) i altres parts de l’edifici. És una peça rara i singular que afegim a les nostres col·leccions.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí