Premi Selecció FAD Intervencions Efímeres per a l’exposició Les Sorres X. Un vaixell medieval

  • El museu
  • 11.05.2020

El Jurat dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme 2020 ha atorgat a l’exposició  Les Sorres X. Un vaixell medieval un premi Selecció FAD en la categoria d’ Intervencions Efímeres.  D’entre les 53 obres presentades a aquesta categoria, s’han triat 8 obres seleccionades i 4 projectes finalistes . Totes elles formaran part del catàleg i de l’exposició d’aquests prestigiosos premis.

Les Sorres X. Un vaixell medieval  permet veure les restes d’una barca medieval que es dedicava al transport de mercaderies per la costa Mediterrània. Es va localitzar l’any 1990 durant els obres de construcció del Canal Olímpic de Castelldefels. La mostra és una ocasió única per contemplar una embarcació del segle XIV ubicada al costat de la muralla medieval del Conjunt Monumental de Les Drassanes Reials. Es tracta, a més, d’una de les poques embarcacions de l’època documentades, conservades i en exposició al públic.  Les Sorres X pren el nom del jaciment arqueològic on es va localitzar, una zona arenosa propera al litoral antigament explotada com a àrea d’extracció de material per a la construcció. En època preromana era navegable i servia de connexió entre el riu Llobregat i la mar, pel que és un indret d’alt valor arqueològic.

El projecte arquitectònic de l’estudi Rocamora Arquitectura  situa el vaixell medieval sobre un llit de grava exposant-lo tal i com es va excavar als anys 90. A partir de xapes metàl·liques de 15 mm, se simulen les ones de la mar entorn a la barca i es delimiten vitrines d’exposició complementàries. Properes al vaixell medieval, el Museu exposa dues embarcacions més recents que permeten establir similituds entre la construcció naval al segle XIV i als segles XIX-XX.

Arquitectura propositiva en diàleg amb l’espai i la natura
Segons assenyala el jurat “ en la categoria d’Intervencions Efímeres, s’han destacat aquelles estratègies que aprofiten la seva condició efímera per experimentar, excedint els límits de l’actuació física per proposar canvis de paradigma en els reptes que afronten”. En l’edició 2020 les propostes seleccionades mostren una arquitectura propositiva en diàleg amb l’espai i la natura.

Els Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, creats l’any 1958, premien les obres i projectes més rellevants en diferents àmbits: Arquitectura, Interiorisme, Ciutat i Paisatge, i finalment Intervencions Efímeres. En les darreres edicions aquest certamen també es premien els millors projectes de professionals de la península ibèrica al món, amb el premi Internacional, i les millors obres editades en la categoria de Pensament i Crítica.

Als Premis FAD 2020 s’hi han presentat 597 obres, de les quals 484 corresponen als Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme (171 Arquitectura, 200 Interiorisme, 60 Ciutat i Paisatge i 53 Intervencions Efímeres), 71 als Premis FAD de Pensament i Crítica i 42 als Premis FAD Internacionals.

Més informació dels Premis FAD 2020

Passeja per l’exposició a vol d’ocell

Foto: Cabrera Photo.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí