Scientific Angler Tagging Tour 2024: científics i pescadors recreatius col·laboren en un estudi de tonyines

  • El museu
  • 08.04.2024

El Museu Marítim de Barcelona acull la inauguració oficial de l’edició 2024 del Scientific Angler Tagging Tour, una campanya de marcatge de tonyines en la que col·laboren científics i pescadors recreatius.

Divendres 12 d’abril a les 19h al vestíbul de l’MMB, es va presentar la missió d’enguany del Scientific Angler Tagging Tour en presència de les tripulacions i els col·laboradors d’aquesta segona edició. Després, el Director General de l’MMB, Dr. Enric Garcia va fer una visita guiada al Museu per a tots els participants al projecte i l’acte va acabar amb un sopar al Restaurant Norai.  

L’Institut Francès d’Investigació Marina (IFREMER) organitza, per segon any consecutiu, aquesta campanya de marcatge electrònic de tonyines amb l’objectiu d’ampliar el coneixement sobre el comportament migratori i la distribució d’aquesta espècie fonamental pels ecosistemes marins.

Aquesta iniciativa converteix la pesca recreativa, en una valuosa eina de ciència ciutadana que  enriqueix tant a la comunitat científica com al sector de la pesca recreativa.

A l’edició del 2023, els marcatges es van realitzar a tres ports del Mediterrani, Barcelona, l’Ametlla de Mar i Santa Pola, que enguany tornaran a acollir l’esdeveniment.

Els pescadors recreatius exerceixen un paper fonamental en la captura selectiva de tonyines, que, un cop a bord, i seguint rigorosos protocols de seguretat i benestar animal, són marcats pels científics, que aprofiten la captura dels exemplars per obtenir mostres biològiques i per fer una anàlisi genètica, abans de tornar a alliberar-los.

Les marques electròniques s’utilitzen per monitorar els moviments dels animals i es programen perquè s’alliberin de les tonyines transcorregut un any, sense necessitat de tornar a capturar-les. En alliberar-se, les marques pugen a la superfície i transmeten les dades registrades per satèl·lit. Posteriorment, la recuperació física de les marques permet accedir a la totalitat de la informació registrada.  

A més a més del marcatge de tonyines amb finalitat científica, el Scientific Angler Tagging Tour organitza un programa de conferències cursos i activitats participatives, que contribueixen a enriquir  l’experiència de tots els  interessats.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí