Talleres Nuevo Vulcano: fons Lluís Villaronga

  • Foto de mar
  • 14.11.2017
Talleres Nuevo Vulcano
El Museu Marítim ha encarregat a Joan Alemany Llovera, -Doctor en Ciències Econòmiques i professor a la Universitat de Barcelona (1976-2013), autor, coautor i editor de nombrosos llibres, la preparació i redacció d’una publicació dedicada a la companyia de reparació i construcció naval, popularment coneguda com a Talleres Nuevo Vulcano.
 
Vista general Talleres Nuevo Vulcano. Febrer 1977. Foto: Lluís Villaronga
 
 
Els orígens del negoci es remunten a l’any 1833  i les seves activitats finalitzen l’any 2010 amb el tancament de Unión Naval Barcelona.
 
Es tracta doncs d’una factoria que va treballar sota diferents empreses: Compañía Catalana de Vapores (1833-1841), Sociedad de Navegación e Industria(1841-1916), Compañía Trasmediterránea(1916-1924), Unión Naval de Levante (1925-1999) o Unión Naval Barcelona (1999-2010). Per tant, ha tingut un paper decisiu al desenvolupament del Port de Barcelona i ha estat lligada a la història i economia de la ciutat, durant més de cent-cinquanta anys.
El llibre
És voluntat del Museu que, a l’obra que s’està “cuinant”, la imatge tingui un pes rellevant. A la pràctica això significa que la localització,  recuperació i adequació de documentació gràfica exigeixi una part important del temps que s’hi està dedicant.
 
Joan Alemany entrevistant Lluís Villaronga al seu domicili.
Octubre 2017. Foto: Àngels Farré i Cuyàs
En Lluís Villaronga, Talleres Nuevo Vulcano  i l’arxiu fotogràfic
  
El sr. Villaronga ha donat al Museu 10.000 fotografies preses durant els anys que va treballar a Unión Naval de LevanteTalleres Nuevo Vulcano.  En Lluís que s’hi incorporà als anys seixanta com a cap de seguretat i manteniment, s’aficionà de jove a la fotografia. Subscriptor de la revista Arte Fotográfico, es va muntar al seu domicili de Barcelona un laboratori de revelar, i es va “fabricar” una ampliadora. Al llarg dels anys emprà diferents càmeres: Rolleiflex, Horseman, Olympus, Polaroid, Nikon 801.. que guarda curosament a casa seva.
 
Res més lluny d’imaginar-se en Lluís que,  el que va començar com una afició, acabés formant part de la seva feina a Talleres Nuevo Vulcano i  encara menys que algunes d’aquestes imatges es publiquessin  a un llibre!
Durant les visites que hem fet al seu domicili  per documentar i interpretar el més acuradament possible el fons fotogràfic, s’ha mostrat optimista i vital. “Vull fer fotos” va exclamar vivament quan va tornar a tenir a les mans la seva Olympus.
 
 
Vull fer fotos! Lluis Villaronga i la seva Olympus. Juny 2017.
Foto: Silvia Dahl
 
Recentment, l’octubre de 2017, hem  finalitzat, la primera part de l’ inventari, format per 1.100 positius, com a feina prèvia per a la posterior selecció d’imatges. L’inventari conté una breu descripció de les imatges  i  la col·laboració d’en Lluís i la complicitat de la seva família  ens ha facilitat enormement la feina!!.
Les fotografies de l’arxiu reprodueixen vaixells de tot tipus- pesquers, petroliers, mercants, vaixells de creuer, iots, velers, vaixells de serveis portuaris- de diferents eslores i tonatges, que van recalar als dics de la factoria. Un altra gruix important són imatges de detall de peces o equipaments malmesos. També hi ha imatges de les instal·lacions:  els dics ,les grues, les naus, els tallers.. D’altres fotografies són testimoni d’efemèrides de la companyia o trobades socials dels treballadors.
Per saber-ne més sobre Talleres Nuevo Vulcano:
ALFARO ZAFORTEZA, Carlos.  “La sociedad Nuevo Vulcano, la Armada y los orígenes de la navegación de vapor en España, 1834-1855” [en línia]. A Drassana: revista del Museu Marítim núm. 15 (2007): 74-83.
[Consulta: 25 d’octubre de 2017].
La Vanguardia (Barcelona) , “Unión Naval de Barcelona cierra y plantea el reajuste para 90 trabajadores”[en línia]. Disponible a:
SÁNCHEZ  CARRIÓN, J.M. “Talleres Nuevo Vulcano: un nombre, un espíritu y una historia para no olvidar”[en línia]. A Barcelona Quaderns d’Història vol: 0  núm . 22 (2015): 111. Disponible a: http://www.raco.cat/index.php/BCNQuadernsHistoria/article/view/304171 [Consulta: 23 d’octubre de 2017].
 
 
Post escrit per Àngels Farré i Cuyàs, documentalista, i Silvia Dahl. 
Museu Marítim de Barcelona
 
 
Links relacionats:
Comparteix aquest post: https://arxiufotograficmmb.blogspot.com.es/2017/11/talleres-nuevo-vulcano-fons-lluis.html
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí