Noves adquisicions, gener a juny 2017

  • Foto de mar
  • 15.06.2017

Durant aquesta primera meitat d’any, hem ingressat nous materials fotogràfics, dels que destaquem: 

El Sr. Xavier Agramont Cruanyes fa donació d’un conjunt de fotografies B/N (còpies digitals), del que destaquem les imatges sobre la tirada de l’art, a Blanes, ca 1950, per la seva qualitat creativa i documental.


Tirada de l’art a Blanes, ca 1950. Foto: X. Agramont Cruanyes

El Sr. Jep Martí Baiget fa donació d’una fotografia amb llaguts de pesca avarats a la platja, segurament Banyuls-sur-Mer (fin. XIX, inicis XX).
Llaguts avarats a la sorra. Autor desconegut. ca 1900
Es compra un lot de postals sobre temes diversos com marina militar, civil, pesca, datades d’inicis del XX a anys 1970 aproximadament.

Postal amb destinatari Eusebio Farriols, primer oficial del vapor “Berenguer el Grande”. Port de Barcelona. 1909


Motonau “Vulcania”, Società di Navigazione. 

Postal Marítima Patriótica

El Sr. Lluís Villaronga Maicas, que fou cap de manteniment i seguretat de Talleres Nuevo Vulcano, així com també fotògraf de l’empresa durant els anys 1960 a 1986 aproximadament, fa donació d’unes 10.000 fotografies (negatius, diapositives i paper) i unes filmacions dels TNV, dels anys 1960 a 1980. Es tracta d’un conjunt molt interessant que enriqueix el Fons de Talleres Nuevo Vulcano (Barcelona) que conservem al Museu. Documenta reparacions, fabricació i altres treballs realitzats en aquest taller. El  fons té el valor afegit d’arribar força documentat i ordenat per nom del vaixell, treball i data. La qualitat tècnica del fotògraf i l’estat de conservació són bons. Aquesta donació ha estat resultat d’unaacció de cerca per part del Museu, en la localització de fotografies que documentin el llibre que ara s’està treballant sobre la història de TNV, així com en la recuperació de fons en perill de dispersió o desaparició.

Transport del “Bucanero II. 26 novembre 1986. Foto: Ll. Villaronga, fons TNV MMB


Diferents vistes de les instal·lacions. Fotos: Ll. Villaronga

El Sr. Jaume Cifré fa donació, entre altres materials, d’una capsa amb 17 plaques de vidre datades ca 1910, sobre espais de la costa catalana. 

Platges i llaguts, ca 1910. Autor desconegut.

 
El Sr Jordi Montoro fa donació d’un lot de fotografies, entre les que destaquem el tema dels creuers turístics per la Costa Brava en els 70-80.


“Joven Maria II”: Desembarcament de turistes, ca 1980
El Sr. Andreas González Beilfuss fa donació d’una còpia digital d’una fotografia dels tripulants de vapor “C. López y López” (CTE), ca 1910, en la que apareix un avantpassat seu, Juan Atienza Mayor; primer contramestre, i que anys desprès va morir en naufragar el vapor correu “Carlos de Eizaguirre” l’any 1917.

Tripulació del “C. López y López”, ca 1910. Autor desconegut
Gràcies a l’avís dels voluntaris experts de l’arxiu fotogràfic, que ens informen sobre lots  fotogràfics d’interès, es compren 9 fotografies sobre vaixells de la naviliera Viuda de Canosa Cierto, al port de Barcelona, datades ca 1920.

Dues imatges de la flota al port de Barcelona, ca. 1920. Autor desconegut
El Sr. Laureano Garcia fa donació de la postal del vapor “Teide”, de la Cia Trasmediterranea. A simple vista, la fotografia no aporta gaires dades que ens ajudin a documentar el vaixell retratat, però els especialistes en fotografia naval saben identificar-ho. Aquesta és la raó per la qual adquisicions com aquesta tenen un doble valor: per la imatge i per la investigació que hi ha darrera. En l’anterior sessió d’identificació de fotografies navals hi vàrem poder escoltar els arguments en identificar el vaixell, per part del Sr. Laureano Garcia.

Vapor “Teide”, Cia Trasmediterranea. Autor desconegut

S’adquireix el fons documental Ferran Llagostera, sobre el món de la pesca. Es tracta dels màsters i films editats de les gravacions realitzades pel litoral de la Península Ibèrica i per tot el món, des dels anys 1970 fins a l’actualitat, i que van ser produïdes per a diverses administracions del país. Més de 400 cintes (aproximadament més de 200 hores de filmació), entre elles les sèries documentals: La pesca a Catalunya (1985), La pesca a Espanya (1978), o L’home i el mar (2015). En el moment que hi hagi una dotació econòmica, el fons serà digitalitzat.


Ubicació del fons Ferran Llagostera en la SR5 (nevera per a materials color/plàstic) de l’MMB

Estem molt agraïts a totes les persones, institucions que ens ajuden a enriquir el patrimoni fotogràfic sobre el mar. Un patrimoni de tots i per a tots!


Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora 
Arxiu fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona


Comparteix aquest post: http://arxiufotograficmmb.blogspot.com.es/2017/06/noves-adquisicions-gener-juny-2017.html

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí