Adquisicions fotogràfiques de 2019

  • Foto de mar
  • 20.03.2020

Durant l’any 2019 l’arxiu fotogràfic ha ingressat  9.888 fotografies (sense comptabilitzar les centenars de fotografies generades per la pròpia institució: exposicions, actes, reproduccions dels objectes de les col·leccions, treballs de restauració, activitats del Museu, etc). Aquí teniu una selecció de les fotografies. Les noves adquisicions són resultat de la generositat de molts dels nostres col·laboradors habituals i també de donacions ocasionals que enriqueixen el patrimoni fotogràfic del Museu, i per tant, del país. En definitiva, de tots. Us animem a col·laborar amb nosaltres!

 

Sr. Joan Artigués d’una postal de la platja de Calella de Palafrugell. Ca 1950.

 

La Sra. Regina Buforn Serrano fa donació de 25 còpies digitals de fotografies sobre les muscleres de Barcelona, datades ca 1950

 

El Sr. Joaquim Cabezas Rectoret fa donació d’una postal d’un paquebot de la Lloyd Sabaudo.

 

La Sra. Alba Canyelles Bustillo fa donació de 4 fotografies sobre la seva professió com a instructora de busseig (2017-2018). Donació resultant de la crida efectuada pel projecte “Dona’m la mar”, de dones treballadores del mar a fi d’enriquir i omplir un buit temàtic de les col·leccions fotogràfiques.

 

La Sra. Cristina Caparrós, armadora, dona una fotografia d’infantesa en la barca de pesca del seu pare “General Aranda”(1987). Donació resultant de la crida efectuada pel projecte “Dona’m la mar”, de dones treballadores del mar a fi d’enriquir i omplir un buit temàtic de les col·leccions fotogràfiques.

 

La Sra. Laura Carrau Pascual, fotògrafa especialitzada en nàutica, fa donació de 95 fotografies sobre competicions de vela lleugera i regatistes (2019). Donació resultant de la crida efectuada pel projecte “Dona’m la mar”, de dones treballadores del mar a fi d’enriquir i omplir un buit temàtic de les col·leccions fotogràfiques.

 

El Sr. Miquel Casanelles i Rahola, fotògraf especialitzat en nàutica esportiva, dona 2849 diapositives sobre competicions dels JJOO de Barcelona’92 i una fotografia digital del pailebot Santa Eulàlia de nit. 2019.

 

El Sr. Antoni Casinos, voluntari col·laborador de l’arxiu fotogràfic, fa donació de 513 fotografies sobre embarcacions, treballs i espais al port de Barcelona (2018-2019). Destaquem aquesta foto de treballs d’amarre.

 

El Sr. Jaume Cifré Sánchez, expert en marina mercant i militar i voluntari de l’arxiu fotogràfic, fa donació de 179 fotografies datades durant la primera meitat del segle XX, sobre vaixells mercants, pesca, militars, port de Barcelona i ports diversos de Catalunya i de l’Estat Espanyol. Entre elles, destaquem el reportatge fotogràfic de 79 còpies en paper b/n sobre el iot de motor Clipper, de l’industrial tèxtil Josep Maria Roca-Umbert, construït als Astilleros Viuda de R. Garcia (Barcelona): avarada i navegacions diverses. Ca 1950. Fotografia Morales i desconeguts.

 

La Sra. Maribel Cera Chillida, pescadora de Sant Carles de la Ràpita, dona 7 retrats fotogràfics d’ella mateixa treballant a bord. Donació resultant de la crida efectuada pel projecte “Dona’m la mar”, de dones treballadores del mar a fi d’enriquir i omplir un buit temàtic de les col·leccions fotogràfiques.

 

 

El Sr. Antoni Corella Miracle fa donació d’una fotografia de dones remendant xarxes en un poble de la Costa Brava, ca 1950. Donació resultant de la crida efectuada pel projecte “Dona’m la mar”, de dones treballadores del mar a fi d’enriquir i omplir un buit temàtic de les col·leccions fotogràfiques.

 

El Sr. Dani Dassoy Andreu dona 2 fotografies de dones cosint xarxes, Sant Carles  de  la  Ràpita, 1979-80. Foto: Pere Dassoy Carcellé. Donació resultant de la crida efectuada pel projecte “Dona’m la mar”, de dones treballadores del mar a fi d’enriquir i omplir un buit temàtic de les col·leccions fotogràfiques.

 

El Sr. José De Dios Dacal, voluntari de l’arxiu fotogràfic i expert en marina de guerra, fa donació de 1.140 fotografies digitals de vaixells militars, de pesca, mercants, any 2018 (autor: J. De Dios Dacal); 4.168 fotografies digitals vaixells militars, construcció naval, ports (s.XX i XXI). Entre elles, destaquem la torre de comunicacions del DESTRUCTOR D 642 MONTCALM.

 

Donació de la Federació Catalana de Motonàutica de 17 films sobre competicions de motonàutica, anys 1980, provinents de la Federació Catalana de Motonàutica.

 

La Sra. Pilar Frey Martínez, oficial de la Marina Mercant, dona 15 retrats fotogràfics d’ella mateixa embarcada en els vaixells Ciudad de Valencia, Benijofar (roll on), i els petroliers Velez Blanco i Arteaga. Dècada 1990. Donació resultant de la crida efectuada pel projecte “Dona’m la mar”, de dones treballadores del mar a fi d’enriquir i omplir un buit temàtic de les col·leccions fotogràfiques.

 

El Sr. Enric Garcia Domingo fa donació de 2 fotografies de treballadors a bord, datades durant la primera meitat del segle XX.

 

La Sra. María de los Santos García Felguera i Gregorio Escalada Sardina, fan donació d’una fotografia del creuer de guerra Almirante Cervera, ca 1930.

 

Donació del Sr. Manuel Garcia Garcia, voluntari de l’arxiu fotogràfic i expert en filatèlia naval, de 9 fotografies, entre elles, una postal destructor classe Kid USS Chandler DDG 996, ca 1978, amb anotacions tècniques del vaixell.

 

La Sra. Cristina Garriga Asensio, pescadora del port de Llançà, fa donació de 53 retrats fotogràfics seus, realitzats entre els anys 2014 i 2015 al nord del Cap de Creus. Donació resultant de la crida efectuada pel projecte “Dona’m la mar”, de dones treballadores del mar a fi d’enriquir i omplir un buit temàtic de les col·leccions fotogràfiques.

 

Donació de la Sra. Eva Gómez, professional en la gestió de la nàutica, de 4 retrats fotogràfics. Donació resultant de la crida efectuada pel projecte “Dona’m la mar”, de dones treballadores del mar a fi d’enriquir i omplir un buit temàtic de les col·leccions fotogràfiques.

 

La Sra. Isabella Humphrey Ventura, navegant, dona 4 fotografies durant la seva tasca professional (2007-2012). Donació resultant de la crida efectuada pel projecte “Dona’m la mar”, de dones treballadores del mar a fi d’enriquir i omplir un buit temàtic de les col·leccions fotogràfiques.

 

La Sra. Alba Jurado, científica en l’àmbit de la pesca, dona 6 fotografies relacionades amb la seva carrera professional, anys 2004 a 2015. Donació resultant de la crida efectuada pel projecte “Dona’m la mar”, de dones treballadores del mar a fi d’enriquir i omplir un buit temàtic de les col·leccions fotogràfiques.

 

La Sra. Sylvia Lechuga Maestre, oficial de la Marina Mercant Espanyola, fa donació de 8 retrats fotogràfics durant el 2014-2018. Donació resultant de la crida efectuada pel projecte “Dona’m la mar”, de dones treballadores del mar a fi d’enriquir i omplir un buit temàtic de les col·leccions fotogràfiques.

 

El Sr. Miquel Mallafré dona 7 postals de la col·lecció “Marina de guerra española”, del primer terç del segle XX.

El Sr. Jordi Maseras Bover, fotògraf especialitzat en nàutica esportiva, fa donació de 236 fotografies sobre diversos temes de nàutica esportiva (retrats de personatges, competicions de vela i motonàutica, proves de navegació, actes, i altres). Anys dècades 1970 a 1990. (autor: Jordi Maseras Bover), i de 229 fotografies de diferents autors sobre diversos temes de nàutica esportiva, (retrats de personatges, competicions de vela i motonàutica, proves de navegació, actes, i altres). Anys dècades 1970 a 1990. Entre elles, destaquem, PUMA 341.

 

La Sra. Mireia Mayolas Créixams dona una fotografia de pescador a coberta pujant xarxa, autor David Tarrason. 2019

 

El Sr. Jordi Montoro Fort, fotògraf, expert en marina i col·laborador voluntari de l’arxiu fotogràfic, dona 624 fotografies sobre ports, vaixells, navegació fluvial, banys de mar (inicis s. XX a S. XXI). Entre elles, destaquem un reportatge sobre el port de Barcelona, i concretament, els serveis dels pràctics (2018, J. Montoro Fort).

Donació de la Sra. Nuria Obiols, Capità Marítima del Port de Tarragona, de tres fotografies sobre la seva tasca professional. Donació resultant de la crida efectuada pel projecte “Dona’m la mar”, de dones treballadores del mar a fi d’enriquir i omplir un buit temàtic de les col·leccions fotogràfiques. Aquí, una foto a Nigeria, 2004.

 

La Sra. Irene Oliva Solà, vídua d’Albert Campanera i Rovira, fa donació de la col·lecció de fotografies del Sr. Campanera (1938-2019), fotògraf i periodista especialitzat en marina militar, i voluntari col·laborador durant molts anys de l’MMB. Albert Campanera fou una persona molt estimada al Museu, ens va deixar el passat mes de juny.

 

La Sra. Pilar Pasanau i López, navegant solitària i Primer Oficial de la Marina Mercant, fa donació de 2 retrats fotogràfics. Autoria de les fotos: Sylvia Lechuga i Miquel Gilabert. Donació resultant de la crida efectuada pel projecte “Dona’m la mar”, de dones treballadores del mar a fi d’enriquir i omplir un buit temàtic de les col·leccions fotogràfiques.

 

La Sra. Mireia Perelló dona 3 fotografies retrat de la fotògrafa naval Laura Carrau. Donació resultant de la crida efectuada pel projecte “Dona’m la mar”, de dones treballadores del mar a fi d’enriquir i omplir un buit temàtic de les col·leccions fotogràfiques.

 

La Sra. Eulàlia Pujol, fins fa pocs mesos Cap del Centre de Coordinació de Salvament de Barcelona (CCS Barcelona), dona 11 fotografies sobre les seves tasques professionals. Donació resultant de la crida efectuada pel projecte “Dona’m la mar”, de dones treballadores del mar a fi d’enriquir i omplir un buit temàtic de les col·leccions fotogràfiques.

 

La Sra. Dalia Maximina Rodriguez Pais dona 3 fotografies sobre el viatge d’emigració de la seva mare, des de Barcelona a Brasil, ca 1959.

 

El Sr. Vicente Sanahuja Albiñana, expert en marina mercant, autor del blog Vida Marítima, i voluntari de l’arxiu fotogràfic, fa donació de 11 fotografies de vaixells mercants, durant la primera meitat del segle XX. Entre elles, destacar 4 fotografies sobre vidre del petrolier Ciudad de Reus, de Catasus y Compañía a través de la filial Mutua Importadora de Petróleos, el primer petrolier català i 4rt de l’estat espanyol, i la foto del Habana, 1949.

 

 

La Sra. Georgina Soriano Val (Vídua de Nandu Muñoz) fa donació de la col·lecció de fotografies sobre vela oceànica del regatista i metge Fernando Muñoz Bonet (1956-2018).

 

La Sra. Dolors Vaqué, oceanògrafa, fa donació de 3 fotografies de Dolors Vaqué en les seves expedicions científiques. 2015. Donació resultant de la crida efectuada pel projecte “Dona’m la mar”, de dones treballadores del mar a fi d’enriquir i omplir un buit temàtic de les col·leccions fotogràfiques.

 

La Sra. Mercedes Vilanova Ribas, primera dona submarinista a Catalunya i Espanya, dona 6 fotografies de les seves primeres immersions, entre els anys 1940 i 1955.

 

Es compra una filmació super8, d’aficionat, sobre l’incendi del paquebot Marqués de Comillas, als Astilleros Astano, el 1961.

 

Podeu veure una selecció d’adquisicions en la carpeta de Pinterest: MMB adquisicions Arxiu Fotogràfic.

 

Agraïm molt a totes les persones i institucions que estan ajudant a completar les col·leccions fotogràfiques del Museu. Un patrimoni de tots i per a tots!

 

Post escrit per Silvia Dahl, conservadora. Arxiu fotogràfic Museu Marítim de Barcelona

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí