Presentació del “Projecte nàutica esportiva” al Saló Nàutic de Barcelona

  • Foto de mar
  • 18.10.2018

Durant  la 57 edició del Saló Nàutic Internacional de Barcelona, el Museu Marítim de Barcelona va presentar el Projecte de recerca sobre la nàutica esportiva a Catalunya. Enric Garcia Domingo, Cap de l’Àrea de Col·leccions i del Coneixement, va explicar als assistents el compromís del Museu Marítim en la recuperació de la memòria històrica sobre la pràctica de la vela, la motonàutica, les activitats subaquàtiques, el rem, el surf, i, en general, tot el món de la nàutica d’esbarjo i de competició al país.

 

Des de fa un temps el Museu Marítim és conseqüent amb la fragilitat d’aquest patrimoni, dispers, però molt ric que cal preservar per a estudiar-lo i posar-lo accessible a investigadors i interessats. Les adquisicions d’embarcacions històriques com l’snipe “San Fernando”, donacions tan interessants com el fons de l’ADIPAV, de la revista “Vela”, de més de 70.000 fotografies de la revista “Surf a vela”, de la col·lecció de Jordi Maseras amb més de 5.000 fotografies provinents de la revista Yate y Motonáutica, de més de 9.000 fotografies de la col·lecció de Josep Anton Trepat sobre vela navegació transoceànica, de la col·lecció de Diego Yriarte, entre altres, posen de manifest que la recuperació de la nostra història nàutica preocupa al museu, a la indústria i, en definitiva, als protagonistes que l’han fet (i segueixen fent) possible. Un compromís i responsabilitat compartits que tenen raó d’existir si és entre tots que ho cuidem

 

Durant la cloenda d’aquesta presentació, es va mostrar un dels àlbums de fotografies recentment donats per part del Sr. Francesc Cabana, sobre els Astilleros Burell. Un testimoni de gran valor sobre la construcció naval de finals del s.XIX-inicis XX que vàrem referenciar en un anterior post d’aquest blog. Els assistents varen tenir una ocasió única de consultar i disfrutar en primícia d’unes fotografies inèdites.

 

“Violet”, “Lancer” i “Amatista”. Album dels Astilleros Burell. ca. 1890 MMB
Iots de vela. Barcelona. Album dels Astilleros Burell. ca 1890 MMB
Operaris dels Astilleros Burell. ca 1890 MMB

 

Aprofitem per a agrair a la restauradora Lorena Soria la bona tasca en la neteja i restauració dels tres àlbums donats pel Sr. Cabana, que malgrat l’acceptable estat general de conservació, requerien d’una neteja a fons (tenien molta pols i…força sorra de la platja!).

Foto: Lorena Soria
Foto: Lorena Soria
Foto: Lorena Soria

Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora. Museu Marítim de Barcelona

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí