Presentacions de la III Jornada de Fotografia MMB

  • Foto de mar
  • 08.01.2016
El passat 4 de novembre varem celebrar la III Jornada de fotografia museus, arxius i biblioteques. Igual que en les dues edicions anteriors, varem haver d’ampliar el nombre d’inscripcions per a donar el màxim d’accessibilitat a la jornada. Tot un èxit! 

Agraïm l’interès mostrat i, com malauradament no van poder venir totes les persones interessades, us facilitem uns enllaços. Podeu accedir a cada una de les presentacions per ordre d’intervenció, en els links activats sobre els títols de les ponències, i també, al final d’aquest post, accedireu al link de la filmació de la jornada.

Foto: Daina Ortiz

Aquesta edició, que amb el nom Un llenguatge comú, una difusió eficaç, estava concebuda amb una doble finalitat.

1. PRIMERA PART
Es va fer la presentació d’uns vocabularis sobre fotografia, treballats pel Grup de Fotografia a museus i arxius (amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya), i un exemple de la seva aplicació en el programari MuseumPlus. La filosofia de treball del grup ha estat posar els resultats al servei de la comunitat, per a fer viable que museus, arxius, biblioteques i qualsevol centre o persona pugui usar aquests termes, facilitant  una manera comuna en l’ús del llenguatge descriptiu. 

Getty vocabulari: una eina per a la documentació. Anna Busom, cap del servei de suport tècnic i inventari de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni.

La fotografia en paraules: un vocabulari comú, realitzat pel Grup de fotografia a museus i arxius, per a tots els centres que gestionen patrimoni fotogràfic. Laia Foix, coordinadora del departament de documentació i investigació de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. Pep Parer, fotògraf i conservador de fotografia. Podeu accedir al vocabulari en la pàgina web de l’IEFC, a travès d’aquest enllaç

Implementació del tesaurus sobre fotografia en la Categoria Fotografia de MuseumPlus. Abel Carretero, tècnic de Zetcom. Silvia Dahl, conservadora de l’Arxiu fotogràfic del Museu Marítim de Barcelona. Dolors Jurado, conservadora de les col·leccions del Museu Marítim de Barcelona.
2. SEGONA PART
En la segona part de la jornada, varem convidar a persones i entitats que estan treballant enprojectes de difusió dels fons fotogràfics, en les que la normalització de vocabularis és un paràmetre de base per a la eficàcia del projecte. 

Col·leccions fotogràfiques de la Biblioteca de Catalunya a la Memòria Digital de Catalunya. Paquita Navarro, responsable de la Unitat de Digitalització de la Biblioteca de Catalunya.

Les cartel·les de les exposicions: la necessitat d’unificar criteris de vocabulari sobre processos fotogràfics. Miquel Angel Pintanel, Area de Documentació de la Biblioteca del Cinema, Filmoteca de Catalunya. (dos documents adjunts: text de la ponència i presentació). 

Normalització en la descripció d’imatges. L’Arxiu Nacional de Catalunya i els arxius de la xarxa. Inmma Navarro, cap de l’Àrea d’imatges de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

EuropeanaPhotography i la seva aplicació tècnica en la normalització de terminologies. L’experiència del CRDI. David Iglesias, tècnic d’arxius del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI)
Les dificultats dels vocabularis comuns per al Portal de Fotografia a Catalunya. Luz Gámiz, coordinadora de continguts del Portal de Fotografia. Albert Sierra, coordinador del Portal de Fotografia a Catalunya de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. 

Foto: Daina Ortiz
Foto: Daina Ortiz

Foto: Santiago Ristol

Foto: Santiago Ristol
En el següent enllaç podeu accedir a les filmacions de les ponències.(cortesia Santiago Ristol)
Fer visibles les nostres col·leccions fotogràfiques equival a existir als ulls del món. Però per a optimitzar la nostra posició, cal tenir ben estructurades les nostres dades. Vivim en un món molt complex i informat com mai, que demana uns fluxos d’informació àgils i eficaços. Si, en lloc de treballar de manera aïllada, ho fem en clau d’economitzar i racionalitzar esforços, afavorint sinèrgies d’intercanvi, els resultats abocaran directament en major qualitat de la visibilitat per part de l’usuari, però també de la labor diària dels professionals, que també precisen una formació continuada.

Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora 
Arxiu fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona


  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí