Mirall de plata: web sobre degradacions en fotografia

  • Foto de mar
  • 29.06.2017
El passat 7 de juny es va presentar al Museu Marítim, en el marc de la IV Jornada de fotografia a museus, arxius i biblioteques, un recurs molt interessant que ens ajudarà a posar un nom al deteriorament que afecta les fotografies en mal estat de conservació: Mirall de plata.
Pescadors, Barcelona. ca 1940. Autor desconegut. 18768F MMB
Es tracta d’una pàgina web creada per una comissió del Grup de treball fotografia a museus i arxius, que va creure oportú confeccionar un recurs visual que posés imatge a les principals degradacions fotogràfiques a partir del tesaurus treballat pel Grup. D’aquesta manera, es facilitaria la identificació dels deterioraments més habituals i universals en les col·leccions fotogràfiques, utilitzant amb rigor els descriptors, validats lingüísticament per TERMCAT i acceptats per la Direcció d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquest tesaurus també va ser presentat el passat 7 de juny en la jornada de l’MMB.
Un exemple de com els materials afegits, en aquest cas, una màscara que dona al positiu un aspecte de cel clar i net (i on han desaparegut vaixells i estructures al fons de la imatge), pot ser causa de degradacions en el suport original, la placa de vidre. NI 18768F MMB
El recurs està concebut per ser intuïtiu, molt visual per facilitar la identificació dels termes, amb diferents exemples d’una mateixa degradació, incloent el terme en anglès i l’enllaç (a través de número de identificació) al AAT de l’institut Getty que aporta, entre altres dades, el terme en espanyol. També és una manera de conèixer exemples de degradacions en fotografia existents en diferents centres culturals del país.
Hem creat una nova pestanya que ja és permanent en el blog de l’arxiu fotogràfic de l’MMB, per presentar el Grup de treball de fotografia a museus i arxius, els recursos i links d’interès: els descriptors i el web Mirall de plata, així com les futures actuacions i feines del grup.  
Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora
Arxiu fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona

Links relacionats:
Web sobre degradacions en fotografia: Mirall de plata
Comparteix aquest post:http://arxiufotograficmmb.blogspot.com.es/2017/06/mirall-de-plata-web-sobre-degradacions.html
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí